Barszcz czerwony zabielany z okraszonymi ziemniakami

Barszcz czerwony zabielany z okraszonymi ziemniakami

Barszcz czerwony zabielany z okraszonymi ziemniakami to ciekawa interpretacja klasycznego przepisu na jedno z najpopularniejszych dań słowiańskiej kuchni. To połączenie bogatego smaku buraków, tajemniczej kwaskowatości zakwasu i aksamitnej gładkości śmietany. Okraszone ziemniaki dodają tego dania nie tylko smaku, ale też uczynią je bardziej sycącym. Jest to doskonałe danie na zimne, jesienne dni, przynoszące ulgę i ciepło. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem tradycyjnego barszczu czy szukasz nowych kulinarnych inspiracji, ten przepis na barszcz czerwony z ziemniakami osobno na pewno Cię zainteresuje. Spróbuj, a barszcz czerwony okrasa stanie się Twoim ulubionym daniem.

Składniki:

  • Barszcz:
  • 2 litry wody
  • 3 średnie buraki
  • 2 marchewki
  • 400 ml śmietany 18%
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • Ziemniaki:
  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • kawałek słoniny (ok 300 g)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu

Barszcz czerwony zabielany z okraszonymi ziemniakami – jak zrobić?

  1. barszcz czerwony zabielony
    1.
    Buraki i marchew obrać pokroić w słupki jak na frytki, przełożyć do garnka dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać całość wodą gotować do zmięknięcia warzyw. Doprawić octem, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawić dwie chochle barszczu, wymieszać ze śmietaną i podgotować chwilę. W razie potrzeby doprawić. Zdjąć z gazu.
  2. 2.

    Ugotować ziemniaki do miękkości z dodatkiem soli. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić pokrojoną w małą kosteczkę słoninę, podsmażyć. Dołożyć cebulę pokrojoną w piórka i smażyć do zeszklenia się cebuli. Ugotowane ziemniaki odcedzić, ugnieść i wyłożyć na talerz. Polać słoniną z cebulką.
  3. 3.
    Przed podaniem podgrzać barszcz i podawać obok ziemniaków w oddzielnej miseczce.

xxxx – dodatkowe informacje

Barszcz czerwony zabielany z okraszonymi ziemniakami można posypać posiekaną natką pietruszki, koprem czy szczypiorkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: barszcz czerwony zabielany z jajkiem i kiełbasą
Następny przepis: Barszcz kwaszony z buraków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode