Barszcz czerwony zabielany z okraszonymi ziemniakami
Barszcz czerwony zabielany z okraszonymi ziemniakami to ciekawa interpretacja klasycznego przepisu na jedno z najpopularniejszych dań słowiańskiej kuchni. To połączenie bogatego smaku buraków, tajemniczej kwaskowatości zakwasu i aksamitnej gładkości śmietany. Okraszone ziemniaki dodają tego dania nie tylko smaku, ale też uczynią je bardziej sycącym. Jest to doskonałe danie na zimne, jesienne dni, przynoszące ulgę i ciepło. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem tradycyjnego barszczu czy szukasz nowych kulinarnych inspiracji, ten przepis na barszcz czerwony z ziemniakami osobno na pewno Cię zainteresuje. Spróbuj, a barszcz czerwony okrasa stanie się Twoim ulubionym daniem.
admin
Składniki:
- Barszcz:
- 2 litry wody
- 3 średnie buraki
- 2 marchewki
- 400 ml śmietany 18%
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- Ziemniaki:
- 1 kg ziemniaków
- sól
- kawałek słoniny (ok 300 g)
- 1 cebula
- 1 łyżka smalcu
Barszcz czerwony zabielany z okraszonymi ziemniakami – jak zrobić?
1.
Buraki i marchew obrać pokroić w słupki jak na frytki, przełożyć do garnka dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać całość wodą gotować do zmięknięcia warzyw. Doprawić octem, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawić dwie chochle barszczu, wymieszać ze śmietaną i podgotować chwilę. W razie potrzeby doprawić. Zdjąć z gazu.- 2.
Ugotować ziemniaki do miękkości z dodatkiem soli. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić pokrojoną w małą kosteczkę słoninę, podsmażyć. Dołożyć cebulę pokrojoną w piórka i smażyć do zeszklenia się cebuli. Ugotowane ziemniaki odcedzić, ugnieść i wyłożyć na talerz. Polać słoniną z cebulką. - 3.
Przed podaniem podgrzać barszcz i podawać obok ziemniaków w oddzielnej miseczce.
xxxx – dodatkowe informacje
Barszcz czerwony zabielany z okraszonymi ziemniakami można posypać posiekaną natką pietruszki, koprem czy szczypiorkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: barszcz czerwony zabielany z jajkiem i kiełbasą
Następny przepis: Barszcz kwaszony z buraków