Barszcz czerwony na żurku
Za sprawą tego przepisu przeniesiesz się w tradycje staropolskiej sztuki kulinarnej. Barszcz czerwony na żurku to jedno z tych potraw, które swoim bogatym smakiem i aromatem przenoszą nas w świąteczną atmosferę. Głęboka czerwień barszczu, wydobyta dzięki użyciu buraków, spotyka się tu z kwasowość żurku, co tworzy niepowtarzalny i mocno zharmonizowany duet. Ten przepis to połączenie tradycji i nowoczesności, zachowując przy tym pełnię smaku. Barszcz czerwony z żurkiem to gratka dla wszystkich miłośników regionalnej kuchni, którzy pragną poznać bogactwo polskiej tradycji kulinarnej.
admin
Składniki:
- 300 g surowego schabu lub baleronu wędzonego
- 6 dużych buraków upieczonych/ugotowanych w mundurku
- 500 ml zakwasu na żurek
- 200 ml śmietanki 42%
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Barszcz czerwony na żurku – jak zrobić?
- Na wędzonce gotujemy wywar z dodatkiem ziaren pieprzu, czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Do wywaru dodajemy pokrojone buraki i czekamy, aż zupa ponownie się zagotuje. Do zupy wlewamy żurek, gdy zupa się zagotuje podprawiamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Ja na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę jeszcze jeden ząbek czosnku.
Barszcz tradycyjnie podaję z gotowanym jajkiem i posypany świeżą zieleniną.
Barszcz czerwony na żurku – dodatkowe informacje
Porada: Barszcz czerwony z żurkiem najlepiej smakuje po 2-3 godzinach od przygotowania, gdy buraki w całości oddadzą swój aromat, a pozostałe smaki się „przegryzą”.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Barszcz czerwony na zimno, czyli chłodnik litewski z botwinki
Następny przepis: Barszcz czerwony w dwóch odsłonach