Barszcz czerwony
Przedstawiam przepis na tradycyjny, polski barszcz czerwony, idealny na wigilię, sporządzony na bazie koncentratu buraczanego firmy Krakus. Wykorzystanie koncentratu z buraków ułatwia proces przygotowania i gwarantuje cudowny smak oraz intensywny, głęboki kolor. Dzięki temu przepisowi, odkryjesz jak prostym może być przygotowanie tego popularnego dania w twoim domu. Ten barszcz czerwony z koncentratu zadowoli wszelkie podniebienia – jest zarówno smaczny, jak bogaty w składniki odżywcze. Bez względu na to, czy planujesz uroczystą kolację czy zwykły posiłek, barszcz Krakus sprawdzi się znakomicie.
admin
Składniki:
- Zupa:
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- pół dużego selera lub jeden mały
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 średnie buraki
- koncentrat barszczu czerwonego, ok. pół butelki
- 2 łyżki octu
- 3 łyżeczki cukru
- majeranek, pieprz, 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
- 2,5 kostki rosołowej drobiowej lub warzywnej
- 2 l wody
Barszcz czerwony – jak zrobić?
- Do garnka z gotującą wodą wrzucamy kostki rosołowe, tak żeby się rozpuściły. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obieramy, dodajemy do wywaru. Gotujemy do miękkości warzyw.
- Buraki obieramy i kroimy na mniejsze części, dodajemy do wywaru z warzyw. Następnie dodajemy koncentrat barszczu, ocet, cukier i pozostałe przyprawy. Czosnek obieramy i wrzucamy do barszczu. Gotujemy do miękkości buraków.
Barszcz czerwony – dodatkowe informacje
Warzywa, które pozostaną z barszczu możemy wykorzystać np. do sałatki jarzynowej, a buraki możemy zetrzeć i podać do obiadu jako surówkę.