Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Przedstawiam przepis na tradycyjny, polski barszcz czerwony, idealny na wigilię, sporządzony na bazie koncentratu buraczanego firmy Krakus. Wykorzystanie koncentratu z buraków ułatwia proces przygotowania i gwarantuje cudowny smak oraz intensywny, głęboki kolor. Dzięki temu przepisowi, odkryjesz jak prostym może być przygotowanie tego popularnego dania w twoim domu. Ten barszcz czerwony z koncentratu zadowoli wszelkie podniebienia – jest zarówno smaczny, jak bogaty w składniki odżywcze. Bez względu na to, czy planujesz uroczystą kolację czy zwykły posiłek, barszcz Krakus sprawdzi się znakomicie.

Składniki:

  • Zupa:
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • pół dużego selera lub jeden mały
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 średnie buraki
  • koncentrat barszczu czerwonego, ok. pół butelki
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżeczki cukru
  • majeranek, pieprz, 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2,5 kostki rosołowej drobiowej lub warzywnej
  • 2 l wody

Barszcz czerwony – jak zrobić?

  1. Do garnka z gotującą wodą wrzucamy kostki rosołowe, tak żeby się rozpuściły. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obieramy, dodajemy do wywaru. Gotujemy do miękkości warzyw.
  2. Buraki obieramy i kroimy na mniejsze części, dodajemy do wywaru z warzyw. Następnie dodajemy koncentrat barszczu, ocet, cukier i pozostałe przyprawy. Czosnek obieramy i wrzucamy do barszczu. Gotujemy do miękkości buraków.

Barszcz czerwony – dodatkowe informacje

Warzywa, które pozostaną z barszczu możemy wykorzystać np. do sałatki jarzynowej, a buraki możemy zetrzeć i podać do obiadu jako surówkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Barszcz czerwony
Następny przepis: BARSZCZ CZERWONY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode