Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Barszcz biały z kiszonej kapusty to tradycyjne danie z polskiej kuchni. Wyrazisty smak z browarnej, pikantnej kiszonej kapusty, spotyka się w nim z harmonią aromatów różnych warzyw i przypraw, tworząc prawdziwie rozgrzewającą, sycącą zupę. Doskonała na rozgrzewkę w zimne dni, a także jako urozmaicenie codziennego jadłospisu. Potrawa ta jest niezwykle pożywna, zdrowa, jednocześnie niewymagająca wiele składników ani skomplikowanych technik kulinarnych. Z pewnością zadowoli ona nie tylko miłośników tradycyjnej polskiej kuchni, ale i tych, którzy szukają nowych smaków. Spróbuj samodzielnie ugotować barszcz z kiszonej kapusty i poczuj ten klasyczny smak w swoim domu.

Składniki:

  • 2 garście kapusty kiszonej (ilość kapusty wpływa na kwaśność barszczu)
  • Szklanka śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Kawałek słoniny
  • Sól do smaku

Barszcz biały z kiszonej kapusty – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewam wodę ok. 3-4l. dokładam kapustę kiszoną i gotuję do miękkości ok. 20-30 min. (sprawdzam co jakiś czas czy już jest miękka) w miseczce rozrabiam śmietanę z mąką i z małą ilością wody, dodaje do garnka. Wszystko zagotowuje, wyłączm gaz.
  2. Słoninę kroję w kostkę i zesmażam na skwarki.
  3. Po zagotowaniu barszczu na koniec dodaję jeszcze solidną łyżkę tych zesmażonych skwarków z tłuszczem.
  4. (nadaje mu jeszcze lepszego smaku). Podaję z ziemniakami i skwarkami.

Barszcz biały z kiszonej kapusty – dodatkowe informacje

Barszcz można ugotować na mięsie (żeberkach). Można również bardziej doprawić np. kostką drobiową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Barszcz biały z kiszonej kapusty
Następny przepis: Barszcz czerwony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode