Barszcz czerwony
Przygotowujemy znakomite danie, które zadowoli podniebienia najbardziej wymagających smakoszy – Barszcz biały z kurkami, białą kiełbasą i jajkiem. To aromatyczna, pożywna zupa, której główną rolę pełnią pikantne kawałki białej kiełbasy, kurki dodające unikalnego smaku, jak również odżywcze jajko. Kompozycję dopełnia kwas fermenatcyjny, dający potrawie charakterystycznej odświeżającej kwasowości. Zastosowaliśmy również tradycyjne składniki, które uwypuklają smak wspaniałej zupy. To połączenie klasycznej polskiej kuchni, ale podane z unikalnym twistem. Ciekawa propozycja dla tych, którzy kochają tradycyjny żurek z kurkami, ale chcą spróbować czegoś nowego.
admin
Składniki:
- 4 białe kiełbaski
- garść świeżych lub mrożonych kurek
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia cebula
- 2- 3 ząbki czosnku
- ok. 250 ml barszczu białego
- 1 torebka barszczu białego w proszku
- 4 jajka na twardo
- sól, pieprz czarny
- 1 duży liść laurowy
- świeże zioła: pietruszka, majeranek
Barszcz biały z kurkami, białą kiełbasą i jajkiem – jak zrobić?
- Do garnka wrzucamy kiełbasę, mrożone kurki. Wlewamy wodę do przykrycia.
- Dodajemy obraną i pokrojoną na słupki marchew, cebulę w kostkę.
- Jeśli kurki mamy świeże obieramy je, przesmażamy na maśle.
- Gotujemy całość do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wlewamy proszek wymieszamy z zimną wodą oraz barszcz w płynie.
- Doprawiamy do smaku. Zgniatamy czosnek. W razie potrzeby dolewamy wodę. Zupa nie powinna być, ani za gęsta, ani za rzadka.
- Osobno gotujemy jajka na twardo. Studzimy, obieramy. Zupę rozlewamy na porcje. Na każdy talerz dajemy, po 1 kawałku kiełbasy, 4 cząstki jajka na twardo.
- Wsypujemy świeże zioła bezpośrednio na talerze.
- Zupę podajemy na gorąco z pieczywem, najlepiej domowym na zakwasie.
Smacznego 🙂
Słowa kluczowe: żurek z kurkami
Barszcz biały z kurkami, białą kiełbasą i jajkiem – dodatkowe informacje
Mrożonych grzybów, wcześniej nie rozmrażamy. Zamiast zupy w proszku można przygotować gęstą zaprawkę z mąki i śmietany.