Barszcz biały z grzybami

Barszcz biały z grzybami

Przedstawiamy prosty przepis na szybki barszcz biały. To tradycyjne, polskie danie, które jest prawdziwym ukojeniem w chłodne, zimowe dni. Jego intensywny smak i aromat wynika z połączenia specyficznych składników, które razem tworzą niepowtarzalną kompozycję. Jest doskonały na domowy obiad czy uroczyste przyjęcie. Nasz barszcz biały to prawdziwy kulinarny skarb, który pomoże Ci zaskoczyć gości i rozpieszczać domowników każdego dnia, a szczególnie w świątecznym okresie. Bez względu na okazję, ten smakowity, prosty przepis na barszcz biały przyniesie ciepło i satysfakcję każdemu, kto go zasmakuje.

Składniki:

  • 500g kiełbasy wiejskiej
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 spora cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki mąki żytniej typ 2000
  • 3-4 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • 250ml śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżeczki majeranku
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Barszcz biały „na szybko” – jak zrobić?

  1. Czosnek obrać, zgnieść, drobno posiekać i zetrzeć nożem na desce z niewielka ilością soli. Dodać powstałą masę do mąki, dolać trochę chłodnej wody i wymieszać. Przykryć i odstawić.
    Do garnka wlać 1,2 litra wody. Dodać ziele oraz liście i wstawić do gotowania. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Warzywa wrzucić do garnka z wodą. Kiełbasę pokroić w drobne kawałki i dodać do zupy. Od chwili zagotowania całości zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20 minut.
    Po tym czasie zahartować mieszaninę mąki z czosnkiem niewielką ilością gorącego wywaru, po czym połączyć wszystko w garnku. Zagotować i na wolnym ogniu potrzymać 10-15 minut.
    Śmietanę posolić, zahartować tak samo jak mąkę i dodać do zupy. Zagotować i zestawić z ognia. Dodać roztarty w dłoniach majeranek i doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Jajka ugotować na twardo i do każdego talerza barszczu podać jedno, przekrojone na połówki.

Barszcz biały na szybko – dodatkowe informacje

Do zupy można dodać tarty chrzan – poprawi to jej smak.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Barszcz biały na szybko
Następny przepis: Barszcz biały z kiszonej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode