Barszcz biały na szybko
Ten przepis na barszcz ukraiński 'po mojemu’ jest moją własną, niepowtarzalną wersją tradycyjnej zupy. Jest bogaty w smak dzięki unikalnej kombinacji barwnego buraka, pikantnego czosnku i soczystych pomidorów. Ten barszcz czerwony z uszkami jest idealnym daniem na zimne zimowe dni, a na pewno przypadnie do gustu każdemu świątecznemu gościowi. Zupa jest sycąca dzięki dodatku ziemniaków, który wprowadza dodatkową strukturę i głębię. Ten przepis na barszcz czerwony z ziemniakami jest tak samo smaczny, jak i nieskomplikowany w przygotowaniu, czyniąc go doskonałą propozycją dla każdego, nawet początkującego kucharza.
admin
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- większy kawałek pora
- 3 ziemniaki
- puszka czerwonej fasolki
- słoik tartych kwaśnych buraków 400g
- kostka rosołowa
- parę łyżek koncentratu buraczanego
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren angielskich
- sól
- pieprz
- przyprawa typu ziarenko smaku
- maggi
- Dodatkowo – śmietana
Barszcz ukraiński po mojemu – jak zrobić?
- Warzywa prócz ziemniaków trzemy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy, zalewamy wodą – u mnie 4 litry. Dodajemy ziele i liścia, gdy się zagotuje dodajemy kostkę i gotujemy jeszcze około 15 minut.
- Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
- Dodajemy buraki ze słoika oraz koncentrat (ok. 5 łyżek) do smaku. Wrzucamy odsączoną fasolkę i gotujemy około 10 minut.
- Doprawiamy do smaku solą, maggi oraz sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.
- Na talerzu dodajemy śmietanę (opcjonalnie).
- Smacznego!
„`
porady – dodatkowe informacje
Do barszczu niekiedy dodaje również świeży koperek i natkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Barszcz biały
Następny przepis: Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą , jajkiem i roladkami z boczku ze śliwką