Barszcz biały na szybko

Barszcz biały na szybko

Ten przepis na barszcz ukraiński 'po mojemu’ jest moją własną, niepowtarzalną wersją tradycyjnej zupy. Jest bogaty w smak dzięki unikalnej kombinacji barwnego buraka, pikantnego czosnku i soczystych pomidorów. Ten barszcz czerwony z uszkami jest idealnym daniem na zimne zimowe dni, a na pewno przypadnie do gustu każdemu świątecznemu gościowi. Zupa jest sycąca dzięki dodatku ziemniaków, który wprowadza dodatkową strukturę i głębię. Ten przepis na barszcz czerwony z ziemniakami jest tak samo smaczny, jak i nieskomplikowany w przygotowaniu, czyniąc go doskonałą propozycją dla każdego, nawet początkującego kucharza.

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • większy kawałek pora
  • 3 ziemniaki
  • puszka czerwonej fasolki
  • słoik tartych kwaśnych buraków 400g
  • kostka rosołowa
  • parę łyżek koncentratu buraczanego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren angielskich
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa typu ziarenko smaku
  • maggi
  • Dodatkowo – śmietana

Barszcz ukraiński po mojemu – jak zrobić?

  1. Warzywa prócz ziemniaków trzemy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy, zalewamy wodą – u mnie 4 litry. Dodajemy ziele i liścia, gdy się zagotuje dodajemy kostkę i gotujemy jeszcze około 15 minut.
  2. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
  3. Dodajemy buraki ze słoika oraz koncentrat (ok. 5 łyżek) do smaku. Wrzucamy odsączoną fasolkę i gotujemy około 10 minut.
  4. Doprawiamy do smaku solą, maggi oraz sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.
  5. Na talerzu dodajemy śmietanę (opcjonalnie).
  6. Smacznego!

„`

porady – dodatkowe informacje

Do barszczu niekiedy dodaje również świeży koperek i natkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Barszcz biały
Następny przepis: Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą , jajkiem i roladkami z boczku ze śliwką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode