Barszcz biały z grzybami
Przedstawiamy prosty przepis na szybki barszcz biały. To tradycyjne, polskie danie, które jest prawdziwym ukojeniem w chłodne, zimowe dni. Jego intensywny smak i aromat wynika z połączenia specyficznych składników, które razem tworzą niepowtarzalną kompozycję. Jest doskonały na domowy obiad czy uroczyste przyjęcie. Nasz barszcz biały to prawdziwy kulinarny skarb, który pomoże Ci zaskoczyć gości i rozpieszczać domowników każdego dnia, a szczególnie w świątecznym okresie. Bez względu na okazję, ten smakowity, prosty przepis na barszcz biały przyniesie ciepło i satysfakcję każdemu, kto go zasmakuje.
admin
Składniki:
- 500g kiełbasy wiejskiej
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 spora cebula
- 5 ząbków czosnku
- 3-4 łyżki mąki żytniej typ 2000
- 3-4 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- 250ml śmietany 18%
- 4 jajka
- 2-3 łyżeczki majeranku
- 4 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
Barszcz biały „na szybko” – jak zrobić?
-
Czosnek obrać, zgnieść, drobno posiekać i zetrzeć nożem na desce z niewielka ilością soli. Dodać powstałą masę do mąki, dolać trochę chłodnej wody i wymieszać. Przykryć i odstawić.
Do garnka wlać 1,2 litra wody. Dodać ziele oraz liście i wstawić do gotowania. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Warzywa wrzucić do garnka z wodą. Kiełbasę pokroić w drobne kawałki i dodać do zupy. Od chwili zagotowania całości zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20 minut.
Po tym czasie zahartować mieszaninę mąki z czosnkiem niewielką ilością gorącego wywaru, po czym połączyć wszystko w garnku. Zagotować i na wolnym ogniu potrzymać 10-15 minut.
Śmietanę posolić, zahartować tak samo jak mąkę i dodać do zupy. Zagotować i zestawić z ognia. Dodać roztarty w dłoniach majeranek i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Jajka ugotować na twardo i do każdego talerza barszczu podać jedno, przekrojone na połówki.
Barszcz biały na szybko – dodatkowe informacje
Do zupy można dodać tarty chrzan – poprawi to jej smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Barszcz biały na szybko
Następny przepis: Barszcz biały z kiszonej kapusty