Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą , jajkiem i roladkami z boczku ze śliwką
Wśród tradycyjnych potraw kuchni polskiej, barszcz biały jest jedną z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych. Ten wyjątkowo aromatyczny zupa jest najczęściej przygotowywany na święta Wielkanocne. Ten wpis poświęcony jest doskonałemu, prostemu i sprawdzonemu przepisowi na barszcz biały. Ten najlepszy, domowy barszczyk biały jest przyrządzany z naturalnych składników, które podkreślają jego unikalny smak i piękny, jasny kolor. Niezależnie od okazji, ten przepis na barszcz biały z pewnością może stać się jednym z twoich ulubionych. To doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie tradycyjne, polskie smaki. Przygotuj się, aby zanurzyć się w świecie wspaniałych aromatów.
admin
Składniki:
- 400g białej kiełbasy
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek pora
- 500ml zakwasu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 cebula
- 2 liście laurowy
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 2 suszone grzybki
- 1 łyżka chrzanu
- 100ml śmietany (18%)
- 3 łyżki oleju
- 6 jaj
Barszcz biały – jak zrobić?
- Marchew, pietruszkę obrać, pokroić w grubszą kostkę, zalać 2 litrami wody, dodać grzyby, kawałek pora, liście laurowe, ziele angielskie, gotować na małym ogniu ok 40 minut. Wywar przecedzić.
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w talarki kiełbasę, chwilę podsmażać razem z cebulą.
- Czosnek rozetrzeć z solą.
- Do wywaru dodać zakwas, zagotować, dodać kiełbasę, chrzan, doprawić do smaku czosnkiem z solą, pieprzem, majerankiem.
- Śmietanę zahartować, dodając do niej łyżkę gorącego płynu z zupy, wymieszać, wlać do garnka.
- Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!
Barszcz biały – dodatkowe informacje
Można również dodać kawałki marchewki z wywaru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Barszcz biały na szybko
Następny przepis: Barszcz biały z kiszonej kapusty