Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą , jajkiem i roladkami z boczku ze śliwką

Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą , jajkiem i roladkami z boczku ze śliwką

Wśród tradycyjnych potraw kuchni polskiej, barszcz biały jest jedną z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych. Ten wyjątkowo aromatyczny zupa jest najczęściej przygotowywany na święta Wielkanocne. Ten wpis poświęcony jest doskonałemu, prostemu i sprawdzonemu przepisowi na barszcz biały. Ten najlepszy, domowy barszczyk biały jest przyrządzany z naturalnych składników, które podkreślają jego unikalny smak i piękny, jasny kolor. Niezależnie od okazji, ten przepis na barszcz biały z pewnością może stać się jednym z twoich ulubionych. To doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie tradycyjne, polskie smaki. Przygotuj się, aby zanurzyć się w świecie wspaniałych aromatów.

Składniki:

  • 400g białej kiełbasy
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek pora
  • 500ml zakwasu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowy
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 suszone grzybki
  • 1 łyżka chrzanu
  • 100ml śmietany (18%)
  • 3 łyżki oleju
  • 6 jaj

Barszcz biały – jak zrobić?

  1. Marchew, pietruszkę obrać, pokroić w grubszą kostkę, zalać 2 litrami wody, dodać grzyby, kawałek pora, liście laurowe, ziele angielskie, gotować na małym ogniu ok 40 minut. Wywar przecedzić.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w talarki kiełbasę, chwilę podsmażać razem z cebulą.
  3. Czosnek rozetrzeć z solą.
  4. Do wywaru dodać zakwas, zagotować, dodać kiełbasę, chrzan, doprawić do smaku czosnkiem z solą, pieprzem, majerankiem.
  5. Śmietanę zahartować, dodając do niej łyżkę gorącego płynu z zupy, wymieszać, wlać do garnka.
  6. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!

Barszcz biały – dodatkowe informacje

Można również dodać kawałki marchewki z wywaru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Barszcz biały na szybko
Następny przepis: Barszcz biały z kiszonej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode