Barszcz biały

Barszcz biały

Jest rzeczą powszechnie wiadomą, że różnorodność ryb w australijskich wodach jest niesamowita, a barramundi to jedna z perel tego rejonu. Jest to pełne smaku mięso, które swym słodkawym i delikatnym posmakiem oczaruje każdego smakosza. Przepis na barramundi z warzywami to połączenie łagodności tej ryby z wyrazistym smakiem świeżych warzyw. Wszystko to tworzy wyjątkowe danie, które zachwyci każdego, kto docenia wyszukane smaki. Tak przygotowana barramundi to prawdziwie australijska uczta, idealna na specjalne, ale i na zwykłe dni. Niezależnie od okazji, z pewnością warto spróbować tego niezwykłego przysmaku.

Składniki:

  • 1 duża ryba Barramundi (wypatroszona)
  • 1 duża cukinia
  • 2 pomidory (sezonowe/krajowe)
  • 100 gram soczewicy (1 saszetka)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 cytryna lub limonka
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego (mielonego)
  • 3 łyżki oliwy lub oleju ryżowego
  • 1 ciabatta

Barramundi-australijska ryba z warzywami – jak zrobić?

  1. 1.
    W rondlu z osoloną wodą ugotować soczewicę (25 minut). Pomidory i cukinię umyć, pokroić, wrzucić na rozgrzaną patelnię, wlać oliwę, posypać solą. Smażyć na średnim ogniu, aż zmiękną. Ciabattę przekroić na pół (poziomo). Warzywa przełożyć na kromkę ciabatty, część oliwy wsiąknie w pieczywo.
  2. 2.
    Barramundi umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, naciąć, a w nacięcia wcisnąć natkę pietruszki. Na patelni, na której smażyły się cukinia i pomidory, ułożyć rybę, smażyć 8 minut z obu stron (patelnię przykryć).
  3. 3.
    Rybę ułożyć na kromce ciabatty z warzywami, obok porcję soczewicy. Udekorować liściem sałaty strzępiastej i plasterkami cytryny. Danie podawać gorące.

xxxx – Dodatkowe informacje

Barramundi-australijska ryba z warzywami można kupić w sklepach sieciowych, w sprzedaży znajdują się najczęściej wypatroszone ryby na tackach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Barszcz ukraiński po mojemu
Następny przepis: Barszcz biały na szybko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode