Barszcz biały
Jest rzeczą powszechnie wiadomą, że różnorodność ryb w australijskich wodach jest niesamowita, a barramundi to jedna z perel tego rejonu. Jest to pełne smaku mięso, które swym słodkawym i delikatnym posmakiem oczaruje każdego smakosza. Przepis na barramundi z warzywami to połączenie łagodności tej ryby z wyrazistym smakiem świeżych warzyw. Wszystko to tworzy wyjątkowe danie, które zachwyci każdego, kto docenia wyszukane smaki. Tak przygotowana barramundi to prawdziwie australijska uczta, idealna na specjalne, ale i na zwykłe dni. Niezależnie od okazji, z pewnością warto spróbować tego niezwykłego przysmaku.
admin
Składniki:
- 1 duża ryba Barramundi (wypatroszona)
- 1 duża cukinia
- 2 pomidory (sezonowe/krajowe)
- 100 gram soczewicy (1 saszetka)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 cytryna lub limonka
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego (mielonego)
- 3 łyżki oliwy lub oleju ryżowego
- 1 ciabatta
Barramundi-australijska ryba z warzywami – jak zrobić?
-
1.
W rondlu z osoloną wodą ugotować soczewicę (25 minut). Pomidory i cukinię umyć, pokroić, wrzucić na rozgrzaną patelnię, wlać oliwę, posypać solą. Smażyć na średnim ogniu, aż zmiękną. Ciabattę przekroić na pół (poziomo). Warzywa przełożyć na kromkę ciabatty, część oliwy wsiąknie w pieczywo. -
2.
Barramundi umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, naciąć, a w nacięcia wcisnąć natkę pietruszki. Na patelni, na której smażyły się cukinia i pomidory, ułożyć rybę, smażyć 8 minut z obu stron (patelnię przykryć). -
3.
Rybę ułożyć na kromce ciabatty z warzywami, obok porcję soczewicy. Udekorować liściem sałaty strzępiastej i plasterkami cytryny. Danie podawać gorące.
xxxx – Dodatkowe informacje
Barramundi-australijska ryba z warzywami można kupić w sklepach sieciowych, w sprzedaży znajdują się najczęściej wypatroszone ryby na tackach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Barszcz ukraiński po mojemu
Następny przepis: Barszcz biały na szybko