Barania łopatka długo pieczona

Barania łopatka długo pieczona

Ten przepis na długo pieczoną łopatkę baranią to kwintesencja domowego gotowania. Baranina pieczona w piekarniku, doprawiona do perfekcji i pieczona przez wiele godzin, stanowi zniewalający posiłek, który nie tylko koi apetyt, ale też sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Odkryj smak baraniny, spinanej w sposób, który przywołuje tradycyjne, domowe gotowanie. Ta łopatka barania, długo pieczona w piekarniku, zadowoli najbardziej wymagające podniebienia i z pewnością stanie się głównym daniem każdego uroczystego posiłku. Zanurz się w smaku pieczonej baraniny i odkryj prawdziwy artyzm kulinarny.

Składniki:

  • około 1400 g mięsa baraniego z łopatki
  • 8 – 10 ząbków czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu, igiełki oberwane
  • sól
  • pieprz (u mnie kolendrowy)
  • 2 – 3 łyżki oliwy
  • główka czosnku do pieczenia
  • 2 gałązki rozmarynu do pieczenia
  • 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina

Barania łopatka długo pieczona – jak zrobić?

  1. 1.

    Łopatkę umyć, osuszyć. Mięso ponakłuwać i w nacięcia włożyć połowę ząbków czosnku. Jeżeli są za duże przekroić na pół. Pozostałe ząbki zetrzeć w blenderze z igiełkami rozmarynu i oliwą. Łopatkę posolić, posypać pieprzem, posmarować ze wszystkich stron oliwą z czosnkiem i rozmarynem, zawinąć w folię, włożyć na noc do lodówki.

  2. 2.

    Następnego dnia doprowadzić mięso do temperatury pokojowej, Piekarni nagrzać do maksymalnej temperatury. Na dnie brytfanny rozłożyć ząbki czosnku, nie obierać, i dwie gałązki rozmarynu, na wierzchu ułożyć nasze mięso, polać oliwą , położyć parę ząbków czosnku, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 170 st C. i piec przez 4 godziny. Po dwóch godzinach podlać mięso winem.

  3. 3.

    Mięso jest upieczone kiedy bez problemu odchodzi od kości. Mięso wyjąć, przykryć folią, doprawić sos. Można dodać nieco masła i śmietany. Ja tylko trochę go odparowałam – był tak smaczny, że nie wymagał, moim zdaniem, żadnych dodatków.

  4. 4.

    Jeżeli jemy mięso zaraz po upieczeniu, podajemy je po prostu na półmisku, dzielimy i polewamy sosem. Ponieważ nasze było przewidziane do jedzenia na drugi dzień, po lekkim przestudzeniu, oddzieliłam mięso od kości, a następnego dnia, pokrojone w plastry, odgrzałam w sosie.

Barania łopatka długo pieczona – dodatkowe informacje

Zaraz po upieczeniu oddzieliłam ją od kości, po schłodzeniu przez noc w lodówce dała się pokroić w równe plastry. Oczywiście nie trzeba czekać do następnego dnia. Wystarczy doprawić sos i zjadać po wyjęciu z piekarnika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Baranek Wielkanocny
Następny przepis: BARDZO PUSZYSTE PLACUSZKI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode