Bałkański specjał - cevapcici

Bałkański specjał – cevapcici

Miłośnicy intensywnych smaków i aromatycznych mięs z pewnością pokochają Bałkański specjał, czyli cevapcici. To niezwykle popularna potrawa na Bałkanach, zwłaszcza w Bośni i Hercegowinie, Chorwacji, czy Serbii. Cevapcici to małe rolki mięsa mielonego, najczęściej wieprzowego, jagnięcego lub wołowego, doprawione cebulą, czosnkiem, pieprzem i innymi przyprawami. Podaje się je zwykle z warzywami, chlebem pita lub ryżem. Jeżeli szukasz inspiracji na smacznego, sycącego i nieco egzotycznego obiadu, koniecznie sprawdź nasz przepis na tradycyjnego bałkańskiego specjału – cevapcici. Odkryj smak kuchni bałkańskiej!

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa baraniego, jagnięcego lub wołowego
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki papryki chili
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta tymianku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • gałązka posiekanej kolendry
  • sól, pieprz

Bałkański specjał – cevapcici – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z mięsem. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i kolendrę. Dodajemy oliwę oraz wodę i odstawiamy na ok. 60 minut do lodówki.
  2. Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie aby nie przypalały się na grillu. Zwilżonymi dłońmi formujemy płaskie ruloniki z mięsa i nabijamy je na patyczki. Pieczemy na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku na brązowy kolor. Podajemy z sosami na bazie greckiego jogurtu i sałatką z serem feta.

Porady – dodatkowe informacje

Mięso jagnięce lub baranie możemy zastąpić łatwiej dostępnym mięsem wołowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Baleron białoruski z kurczaka
Następny przepis: Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode