Bałkański specjał – cevapcici
Miłośnicy intensywnych smaków i aromatycznych mięs z pewnością pokochają Bałkański specjał, czyli cevapcici. To niezwykle popularna potrawa na Bałkanach, zwłaszcza w Bośni i Hercegowinie, Chorwacji, czy Serbii. Cevapcici to małe rolki mięsa mielonego, najczęściej wieprzowego, jagnięcego lub wołowego, doprawione cebulą, czosnkiem, pieprzem i innymi przyprawami. Podaje się je zwykle z warzywami, chlebem pita lub ryżem. Jeżeli szukasz inspiracji na smacznego, sycącego i nieco egzotycznego obiadu, koniecznie sprawdź nasz przepis na tradycyjnego bałkańskiego specjału – cevapcici. Odkryj smak kuchni bałkańskiej!
admin
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa baraniego, jagnięcego lub wołowego
- 1 mała czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki papryki chili
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta tymianku
- garść posiekanej natki pietruszki
- gałązka posiekanej kolendry
- sól, pieprz
Bałkański specjał – cevapcici – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z mięsem. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i kolendrę. Dodajemy oliwę oraz wodę i odstawiamy na ok. 60 minut do lodówki.
- Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie aby nie przypalały się na grillu. Zwilżonymi dłońmi formujemy płaskie ruloniki z mięsa i nabijamy je na patyczki. Pieczemy na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku na brązowy kolor. Podajemy z sosami na bazie greckiego jogurtu i sałatką z serem feta.
Porady – dodatkowe informacje
Mięso jagnięce lub baranie możemy zastąpić łatwiej dostępnym mięsem wołowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Baleron białoruski z kurczaka
Następny przepis: Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici