Baklawa turecka z ciasta francuskiego, słodka, orzechowa i pyszna!

Baklawa turecka z ciasta francuskiego, słodka, orzechowa i pyszna!

Zapraszamy na kulinarną podróż do serca Orientu z naszym przepisem na oryginalną turecką baklawę. To tradycyjne, rozmieszczone po całym Bliskim Wschodzie ciasto pochodzi z kuchni tureckiej i jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych deserów w tym regionie. Nasza wersja wykorzystuje francuskie ciasto, które nadaje baklawie subtelności i lekkości, podczas gdy mieszanka orzechów dodaje głębi smaku. To połączenie czyni baklawę nieodparcie pyszną! Pokochasz warstwy kruchego ciasta przeplatane soczystym nadzieniem orzechowym i polewą miodową. Czy jest coś lepszego na zakończenie uroczystego obiadu w rodzinie lub spotkania z przyjaciółmi?

Składniki:

  • Baklawa turecka z ciasta francuskiego i orzechów włoskich 🌰🥧🧡
  • 200 ml wody
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny, sparzonej, wyszorowanej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
  • 100 g masła, rozpuszczonego
  • 150 g orzechów włoskich posiekanych w drobną kostkę lub zmielonych
  • 100 g orzechów laskowych 50 g do ciasta + 50 g do dekoracji posiekanych w drobną kostkę lub zmielonych
  • niewielka ilość mąki do oprószenia ciasta podczas wałkowania

Baklawa turecka z ciasta francuskiego, słodka, orzechowa i pyszna! – jak zrobić?

  1. Syrop

    Do garnka z wodą dodajemy cukier, sok z cytryny i miód. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając. Syrop doprowadzamy do zagotowania i gotujemy go przez 2-3 minuty, aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

  2. Ciasto

    Blaszkę na ciasto (24×24 cm) smarujemy rozpuszczonym masłem. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 2 równe części. Pierwszą część delikatnie oprószamy mąką i rozwałkowujemy do wielkości blaszki. Wkładamy je do formy, a wierzch smarujemy za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Orzechy włoskie, laskowe mieszamy i dzielimy na cztery równe części. Orzechy wysypujemy na ciasto w blaszce. Warstwę przykrywamy drugim blatem ciasta francuskiego i powtarzamy czynność. Ostatni (wierzchni) płat ciasta układamy na warstwie z orzechami. Starannie dociskamy brzegi ciasta. Ostrym nożem kroimy (aż do dna formy) równoległe linie w odstępach 4-5 cm, tak aby powstały kwadraty.

  3. Wierzch baklavy smarujemy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C pieczemy przez około 40 minut (do momentu, aż ciasto podrośnie i nabierze lekko złotego koloru). Jeśli ciasto zaczyna się zbyt szybko rumienić, przykrywamy je folią aluminiową. Pod koniec pieczenia posypujemy baklavę można dekorować pistacjami.
  4. Ciasto po wyjęciu z pieca polewamy wystudzonym syropem wzdłuż naciętych linii. Odstawiamy do wystudzenia.

Baklawa turecka z ciasta francuskiego – dodatkowe informacje

Można dodać inne orzechy. Oryginalna baklawa jest z pistacji, ale każdy ma swoje ulubione. Polecam wypróbować!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: BAKLAVA GRECKA
Następny przepis: Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną, kozim serkiem i pomidorem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode