Bajkowy Tort Ariel
Składniki:
- Biszkopt:
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- Masa:
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 3 śmietany 30% po 400ml
- 6 śmietan-fixów
- 6 łyżeczek cukru pudru
- owoce (np. brzoskwinie w puszce)
- Poncz:
- 1 litr przegotowanej wystudzonej wody
- sok z całej jednej cytryny
- kilka kropel aromatu (najlepiej arakowy)
- 50-100ml spirytusu
- cukier według uznania
- Oraz:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- niewielką ilość mleka
- barwniki spożywcze
- wiórki kokosowe
Bajkowy tort Ariel – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zasypać proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać ocet.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać.
Do białek dodajemy po trochu żółtek i zmieszane ze sobą przesiane mąki.
Piec w lekko nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180 st.C (bez termoobiegu).
Biszkopt po przestygnięciu przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do następnego dnia.
Przekrawamy na trzy części.
-
2.
Poncz:
Mieszamy wystudzoną przegotowaną wodę z sokiem z cytryny, dodajemy kilka kropel aromatu trochę cukru i spirytus. Nasączamy wszystkie trzy części biszkopta.
Dwie pierwsze warstwy nasączonego biszkopta smarujemy dżemem.
-
3.
Przygotowanie śmietany:
Przygotowujemy śmietanę z przepisu na opakowaniu śmietan-fixu.
Do każdego śmietan-fixu najlepiej jest dodać po jednej łyżeczce czubatej cukru pudru (wtedy śmietana nie jest przesłodzona).
Smarujemy spodnią część śmietaną i wykładamy na nią owoce (np. brzoskwinie). Kładziemy na nią drugą część biszkoptu i czynność powtarzamy.
Trzecią część smarujemy samą śmietaną wraz z resztą tortu dookoła.
Można obsypać boki tortu wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami lub startą na grubych oczkach gorzką czekoladą.
-
4.
Dekoracja tortu:
Rozpuszczamy parę kostek czekolady z niewielką ilością mleka (ma być gęste) i troszkę studzimy.
Tak przygotowaną czekoladą robimy kontury i wypełniamy śmietaną z dodatkiem barwników spożywczych.
Przed podaniem dobrze schłodzić.
Życzę Państwu SMACZNEGO!!!
Porady – Dodatkowe informacje
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, ponieważ zdąży się uleżeć i nie jest sypki. Przepis ten jest na średnią tortownicę. Na tort w kształcie prostokąta (duża blacha) potrzebujemy podwójnej porcji biszkopta, 2 dżemy i 5 śmietan 30% po 400 ml. W razie spożywania tortu przez dzieci ilość spirytusu można zmniejszyć według uznania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Bajka w/g Siostry Anastazji
Następny przepis: Bakaliowiec