Bajaderki czyli uratowany zakalec
Bajaderki, znane również pod nazwą „uratowany zakalec”, to wyjątkowe i smaczne ciasteczka, które powstają z pozostałości po upieczeniu babki cytrynowej. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy zastanawiają się, co zrobić z zakalca i nie chcą go zmarnować. Zamiast wyrzucić nieudane ciasto, można je przetworzyć w pyszne słodkości, które będą doskonałym dodatkiem do porannej kawy. Bajaderki z zakalca to połączenie chrupiącej, lekko wilgotnej konsystencji ciasta z aromatycznym nadzieniem. Można je przygotować w prosty sposób, a przy tym zaskoczyć smakiem i oryginalnością. Zatem gotowi na wykorzystanie zakalca i przygotowanie niepowtarzalnych bajaderek?
Składniki:
- Składniki (na ok.6 bajaderek wielkości dużego orzecha włoskiego)
- Na ciasto:
- 200 g resztek ciast drożdżowych, ciast kruchych, muffinek, biszkoptów (ciasta muszą być bez kremów i galaretek) lub można użyć pokruszonych maślanych ciasteczek/ herbatników
- 75 ml mleka (jeśli składniki ciasta są wilgotne, należy dać mniej mleka)
- 1-2 łyżki dobrego kakao w proszku
- 1-2 łyżki alkoholu
- 2 łyżki cukru
- 80 g konfitury wiśniowej, dżem,marmolady lub powideł śliwkowych
- 1 łyżka masła
- 40 g posiekanych orzechów włoskich
- 20 g posiekanych płatków migdałowych
- 60 g czekolady (pokrojonej drobno)
- Do obtoczenia:
- posiekane orzeszki ziemne/laskowe/włoskie
- posypka czekoladowa
- wiórki kokosowe
- posiekane płatki migdałowe lub całe płatki
- kakao
Bajaderki czyli uratowany zakalec – jak zrobić?
- Składniki ciastka rozdrabniamy/rozkruszamy ręcznie lub przy użyciu malaksera. W niewielkim garnku umieszczamy mleko, masło, cukier i kakao. Podgrzewamy na niedużym ogniu, do momentu aż cukier się rozpuści i powstanie masa o jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
- W dużej misce łączymy wszystkie składniki: pokruszone ciastka, masę kakaową, dżem, wiśniówkę oraz posiekane orzechy i migdały oraz czekoladę. Jeśli masa będzie zbyt sucha, możemy dodać do niej trochę mleka lub konfitury.
- Z wyrobionej masy formujemy kulki. Każdą kulę obtaczamy w wybranej posypce np. posiekanych orzechach, wiórkach itp. Gotowe bajaderki przekładamy bezpośrednio na talerz lub wkładamy do ozdobnych papilotek. Przechowujemy w lodówce.
Bajaderki – dodatkowe informacje
Bajaderki, czyli uratowany zakalec, to pyszne ciasteczka, które można przygotować z nadmiaru zakalca z babki cytrynowej. Jeśli nie wiesz, co zrobić z zakalca, to bajaderki są doskonałym sposobem na uniknięcie marnowania jedzenia.
Przed podaniem, warto wyjąć bajaderki z lodówki i zostawić na kilkadziesiąt minut w temperaturze pokojowej. Dzięki temu ciasteczka zmiękną i będą jeszcze bardziej smakowite.
Tagidomowe
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bajaderki, czyli kule rumowe
Następny przepis: BAJADERKI zwane też ZIEMNIACZKAMI - to sposób na zakalca i resztki ciast, ciasteczek itp