Babka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i cebulą
Tradycyjna babka ziemniaczana to polskie danie, które cieszy się niezmienną popularnością przez wiele pokoleń. Ta wspaniała potrawa jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także sycąca i pożywna. W przepisie na babkę ziemniaczaną z boczkiem, kiełbasą i cebulą wszystkie te składniki wspaniale się komponują, tworząc nieodparte połączenie smaków. Słodkie ziemniaki przełamane wyrazistym boczkiem i aromatyczną kiełbasą, a wszystko to podsmażone z delikatnie zeszkloną cebulą. Ta perfekcyjnie upieczona i rumiana babka zachwyca zarówno wyglądem, jak i intensywnym smakiem. To idealne danie na różnego rodzaju okazje, które zawsze rozbudzi apetyt i zadowoli podniebienie każdego smakosza.
admin
Składniki:
- 7 sztuk ziemniaków
- 3 sztuki jajek kurzych
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kaszy manny
- 25 dag kilku plastrów wędzonego boczku
- 1 sztuka kiełbasy śląskiej
- 1 sztuka cebuli
- śmietana 12%
- bazylia
- Przyprawy:
- 1 łyżka soli morskiej
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Babka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i cebulą – jak zrobić?
- Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę i cebulę. Gdy boczek, kiełbasa i cebula się podsmaży, dodajemy całą zawartość z patelni do ciasta i dokładnie mieszamy. Smarujemy formę silikonową tłuszczem, wlewamy chochlą ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy na drugiej półce od dołu z termoobiegiem 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, musimy także piec do ładnego zarumienienia się babki. Upieczoną babkę studzimy i ostudzoną wyjmujemy z formy. Przykrywamy telerzem formę i razem z talerzem odwracamy do góry dnem, babka sama wyjdzie z formy. Babka smaczna jest podsmażana na drugi dzień, podana z kwaśną, gęstą śmietaną i bazylią.
Smacznego !!!
Porady – dodatkowe informacje
Tradycyjna babka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i cebulą jest smaczna i idealnie nadaje się do podsmażenia na drugi dzień. Można ją podać z kwaśną i gęstą śmietaną oraz posypać posiekaną bazylią, co doda jej wyjątkowego smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babka ziemniaczana (śląski Kartoflak0)
Następny przepis: Babka ziemniaczana z warzywami i wędzonym boczkiem