Babka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i cebulą

Babka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i cebulą

Tradycyjna babka ziemniaczana to polskie danie, które cieszy się niezmienną popularnością przez wiele pokoleń. Ta wspaniała potrawa jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także sycąca i pożywna. W przepisie na babkę ziemniaczaną z boczkiem, kiełbasą i cebulą wszystkie te składniki wspaniale się komponują, tworząc nieodparte połączenie smaków. Słodkie ziemniaki przełamane wyrazistym boczkiem i aromatyczną kiełbasą, a wszystko to podsmażone z delikatnie zeszkloną cebulą. Ta perfekcyjnie upieczona i rumiana babka zachwyca zarówno wyglądem, jak i intensywnym smakiem. To idealne danie na różnego rodzaju okazje, które zawsze rozbudzi apetyt i zadowoli podniebienie każdego smakosza.

Składniki:

  • 7 sztuk ziemniaków
  • 3 sztuki jajek kurzych
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 25 dag kilku plastrów wędzonego boczku
  • 1 sztuka kiełbasy śląskiej
  • 1 sztuka cebuli
  • śmietana 12%
  • bazylia
  • Przyprawy:
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Babka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i cebulą – jak zrobić?

  1. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę i cebulę. Gdy boczek, kiełbasa i cebula się podsmaży, dodajemy całą zawartość z patelni do ciasta i dokładnie mieszamy. Smarujemy formę silikonową tłuszczem, wlewamy chochlą ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy na drugiej półce od dołu z termoobiegiem 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, musimy także piec do ładnego zarumienienia się babki. Upieczoną babkę studzimy i ostudzoną wyjmujemy z formy. Przykrywamy telerzem formę i razem z talerzem odwracamy do góry dnem, babka sama wyjdzie z formy. Babka smaczna jest podsmażana na drugi dzień, podana z kwaśną, gęstą śmietaną i bazylią.

Smacznego !!!

Porady – dodatkowe informacje

Tradycyjna babka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i cebulą jest smaczna i idealnie nadaje się do podsmażenia na drugi dzień. Można ją podać z kwaśną i gęstą śmietaną oraz posypać posiekaną bazylią, co doda jej wyjątkowego smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka ziemniaczana (śląski Kartoflak0)
Następny przepis: Babka ziemniaczana z warzywami i wędzonym boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode