Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana to pyszna i wyjątkowa potrawa, która może zaskoczyć smakiem i konsystencją. To idealna alternatywa dla tradycyjnej drożdżowej babki, z jednoczesnym uwzględnieniem zdrowego i dietetycznego podejścia do gotowania. Składniki wymagane do przygotowania tego przepisu są prosty, ale bardzo smaczne. Głównym składnikiem jest oczywiście ziemniak, który nadaje tej babce niezwykłej kremowości i wilgotności. Dodatkowo, do receptury można dodać różne przyprawy, np. muszkęł, cebulę czy suszone pomidory, aby nadać potrawie unikalnego i intensywnego smaku. Nie możemy się doczekać, aby podzielić się z Wami naszym przepisem na tę dietetyczną babkę ziemniaczaną!

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jaja
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 200g wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 1 garść świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego
  • olej do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebule brać, połowę jednej również zetrzeć i wymieszać z ziemniakami, resztę pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać cebulę, posiekany czosnek, smażyć razem na złoty kolor.
  2. Do ziemniaków dodać jaja, mąkę, sól, przyprawy, boczek z cebulą, wymieszać.
  3. Formę (u mnie o średnicy 20cm) wysmarować olejem, obsypać bułką tartą. Do formy przełożyć masę ziemniaczaną, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec godzinę w temp. 200st.C, następnie zmniejszyć temperaturę do 170st i piec kolejne 30 minut.
  4. Podawać z surówką z kapusty, kiszonym ogórkiem, śmietaną – wg upodobania;)

Babka ziemniaczana – dodatkowe informacje

Babkę ziemniaczaną można następnego dnia odgrzewać na patelni, pokrojoną w grubsze plastry.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka ziemniaczana
Następny przepis: Babka ziemniaczana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode