Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana to pyszna i wyjątkowa potrawa, która może zaskoczyć smakiem i konsystencją. To idealna alternatywa dla tradycyjnej drożdżowej babki, z jednoczesnym uwzględnieniem zdrowego i dietetycznego podejścia do gotowania. Składniki wymagane do przygotowania tego przepisu są prosty, ale bardzo smaczne. Głównym składnikiem jest oczywiście ziemniak, który nadaje tej babce niezwykłej kremowości i wilgotności. Dodatkowo, do receptury można dodać różne przyprawy, np. muszkęł, cebulę czy suszone pomidory, aby nadać potrawie unikalnego i intensywnego smaku. Nie możemy się doczekać, aby podzielić się z Wami naszym przepisem na tę dietetyczną babkę ziemniaczaną!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 jaja
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki
- 200g wędzonego boczku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 1 garść świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego
- olej do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
- Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebule brać, połowę jednej również zetrzeć i wymieszać z ziemniakami, resztę pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać cebulę, posiekany czosnek, smażyć razem na złoty kolor.
- Do ziemniaków dodać jaja, mąkę, sól, przyprawy, boczek z cebulą, wymieszać.
- Formę (u mnie o średnicy 20cm) wysmarować olejem, obsypać bułką tartą. Do formy przełożyć masę ziemniaczaną, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec godzinę w temp. 200st.C, następnie zmniejszyć temperaturę do 170st i piec kolejne 30 minut.
- Podawać z surówką z kapusty, kiszonym ogórkiem, śmietaną – wg upodobania;)
Babka ziemniaczana – dodatkowe informacje
Babkę ziemniaczaną można następnego dnia odgrzewać na patelni, pokrojoną w grubsze plastry.