Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana to jedno z tych tradycyjnych polskich dań, które rozgrzewa nie tylko żołądek, ale i serce. Ta wyjątkowa babka przygotowana jest z gotowanych i surowych ziemniaków, tworząc nieziemskie połączenie smaków i tekstur. Delikatnie chrupiąca na zewnątrz, ale miękka i wilgotna w środku, ta babka ziemniaczana zaskakuje swoim niepowtarzalnym smakiem. Idealnie równoważąca słodycz i wyrazistość ziemniaków, a jednocześnie luksusowo kremowa w każdym kęsie, ta babka staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Bez względu na okazję, babka ziemniaczana to doskonały wybór, który podbije serca wszystkich smakoszy.
admin
Składniki:
- 1/2 kg gotowanych ziemniaków
- 1 kg surowych ziemniaków
- sól
- olej
- po 25 dag słoniny, boczku i szynki
- 2-3 cebule
- 2 jajka
- pieprz
- przyprawa do ziemniaków
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Babka ziemniaczana – jak zrobić?
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Dodajemy ugniecione lub zmielone ugotowane ziemniaki, jajka i pokrojoną w kostkę szynkę.
- Słoninę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wsypujemy pokrojone w kostkę cebule i smażymy. Przekładamy do masy. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą do dań z ziemniaków.
- Wykładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Lekko skrapiamy olejem. Pieczemy na złoty kolor 1-1,5 godziny w temperaturze 200 °C.
Babka ziemniaczana – dodatkowe informacje
Możemy podać z sosem pomidorowym i surówką z kiszonej kapusty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babka z suszonymi śliwkami
Następny przepis: Babka ziemniaczana