Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana to jedno z tych tradycyjnych polskich dań, które rozgrzewa nie tylko żołądek, ale i serce. Ta wyjątkowa babka przygotowana jest z gotowanych i surowych ziemniaków, tworząc nieziemskie połączenie smaków i tekstur. Delikatnie chrupiąca na zewnątrz, ale miękka i wilgotna w środku, ta babka ziemniaczana zaskakuje swoim niepowtarzalnym smakiem. Idealnie równoważąca słodycz i wyrazistość ziemniaków, a jednocześnie luksusowo kremowa w każdym kęsie, ta babka staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Bez względu na okazję, babka ziemniaczana to doskonały wybór, który podbije serca wszystkich smakoszy.

Składniki:

  • 1/2 kg gotowanych ziemniaków
  • 1 kg surowych ziemniaków
  • sól
  • olej
  • po 25 dag słoniny, boczku i szynki
  • 2-3 cebule
  • 2 jajka
  • pieprz
  • przyprawa do ziemniaków
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Babka ziemniaczana – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Dodajemy ugniecione lub zmielone ugotowane ziemniaki, jajka i pokrojoną w kostkę szynkę.
  2. Słoninę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wsypujemy pokrojone w kostkę cebule i smażymy. Przekładamy do masy. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą do dań z ziemniaków.
  3. Wykładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Lekko skrapiamy olejem. Pieczemy na złoty kolor 1-1,5 godziny w temperaturze 200 °C.

Babka ziemniaczana – dodatkowe informacje

Możemy podać z sosem pomidorowym i surówką z kiszonej kapusty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka z suszonymi śliwkami
Następny przepis: Babka ziemniaczana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode