Babka z jabłkami
Babka z jabłkami to słodka i wilgotna wypieczona, która zachwyci każde podniebienie. To pyszne połączenie miękkiego biszkoptu i świeżych jabłek sprawiają, że ten deser jest niezapomniany. Babka z jabłkami jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, a jej smak jest absolutnie wyjątkowy. Można ją podać na różne sposoby – z bitą śmietaną, kremem waniliowym lub po prostu posypaną cukrem pudrem. Ta babka sprawdzi się zarówno jako deser na każdą okazję, jak i na codzienny podwieczorek. Spróbuj tego przepisu na babkę z jabłkami i przekonaj się, jak szybko zniknie z talerzyka!
admin
Składniki:
- 6 średniej wielkości jabłek
- 5 jajek
- 30 dag cukru
- 30 dag mąki pszennej
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół kostki masła
- cukier puder do posypania
Babka z jabłkami – jak zrobić?
- Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać roztopione masło lekko przestudzone (nie gorące). Dodać jabłka pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Wlać masę do wcześniej wysmarowanej masłem formy. Piec 50 minut.
- Po upieczeniu posypać babkę cukrem pudrem.
Słowa kluczowe: babka z jabłkami przepis, szybka babka z jabłkami, babka ucierana z jabłkami, przepis na babke z jabłkami, babka jabłkowa, babka z jabłkami
Babka z jabłkami – dodatkowe informacje
To wspaniały pomysł na wykorzystanie jabłek z ogrodu lub innych sezonowych owoców takich jak np. gruszki, maliny, borówki amerykańskie itp.