Babka z jabłkami

Babka z jabłkami

Babka z jabłkami to słodka i wilgotna wypieczona, która zachwyci każde podniebienie. To pyszne połączenie miękkiego biszkoptu i świeżych jabłek sprawiają, że ten deser jest niezapomniany. Babka z jabłkami jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, a jej smak jest absolutnie wyjątkowy. Można ją podać na różne sposoby – z bitą śmietaną, kremem waniliowym lub po prostu posypaną cukrem pudrem. Ta babka sprawdzi się zarówno jako deser na każdą okazję, jak i na codzienny podwieczorek. Spróbuj tego przepisu na babkę z jabłkami i przekonaj się, jak szybko zniknie z talerzyka!

Składniki:

  • 6 średniej wielkości jabłek
  • 5 jajek
  • 30 dag cukru
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kostki masła
  • cukier puder do posypania

Babka z jabłkami – jak zrobić?

  1. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać roztopione masło lekko przestudzone (nie gorące). Dodać jabłka pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  3. Wlać masę do wcześniej wysmarowanej masłem formy. Piec 50 minut.
  4. Po upieczeniu posypać babkę cukrem pudrem.

Słowa kluczowe: babka z jabłkami przepis, szybka babka z jabłkami, babka ucierana z jabłkami, przepis na babke z jabłkami, babka jabłkowa, babka z jabłkami

Babka z jabłkami – dodatkowe informacje

To wspaniały pomysł na wykorzystanie jabłek z ogrodu lub innych sezonowych owoców takich jak np. gruszki, maliny, borówki amerykańskie itp.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka z galaretki
Następny przepis: Babka z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode