Babka z jagodami

Babka z jagodami

Babka z jagodami to doskonałe danie, które zachwyci każdego miłośnika słodkości. Ta tradycyjna babka piaskowa została wzbogacona o pyszne jagody, co nadaje jej niepowtarzalnego smaku i aromatu. Ziarnista konsystencja ciasta, z delikatną nutą wanilii, harmonijnie komponuje się z soczystymi i słodkimi jagodami. To połączenie sprawia, że babka staje się nie tylko smakowitym deserem, ale również doskonałym dodatkiem do popołudniowej herbatki. Przygotowanie tego przepisu jest proste i przyjemne, a efekt końcowy na pewno zachwyci każde podniebienie. Babka z jagodami to idealna propozycja dla wszystkich, którzy pragną poczuć smak lata w każdej kęsie.

Składniki:

  • 250 g miękkiej margaryny
  • 2/3 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 150 ml śmietany
  • 2 1/3 szkl maki pszennej
  • 1,5 szkl jagód
  • łyżka maki
  • cukier puder do posypania
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Babka piaskowa z jagodami – jak zrobić?

  1. Margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy maślanej cały czas mieszając. Dodać śmietanę, wymieszać.
  2. Jagody umyć, osuszyć i wymieszać z łyżką mąki pszennej. 1/4 masy wylać na spód silikonowej foremki na babkę, posypać częścią jagód, czynność powtarzać do wyczerpania ciasta i jagód.
  3. Najlepiej aby ciasto stanowiło ostatnią warstwę. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka.
  4. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

xxxx – dodatkowe informacje

Można użyć mrożonych owoców lub borówkę amerykańską.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka z jabłkami
Następny przepis: Babka z kisielem wiśniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode