Babka Śmietankowa Lady
Babka Śmietankowa Lady to wyjątkowe ciasto, które rozpływa się w ustach i zachwyca swoim delikatnym smakiem. Ta tradycyjna babka śmietankowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wspaniale pachnie wanilią i miesza smaki kremowego serka, masła oraz śmietanki. Puszysta babka jest wilgotna i miękka, dzięki dodatkowi jogurtu. Doskonale nadaje się na różnego rodzaju okazje – od domowych spotkań po uroczystości rodzinne. Jej przygotowanie jest nieskomplikowane, a rezultat zapierający dech w piersiach. Nie można sobie odmówić rozkoszy, jaką daje ten wyborny i aromatyczny deser, który skradnie serca wszystkich łasuchów.
admin
Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki śmietany
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki soli
- cukier puder (do posypania)
Babka „śmietankowa lady” – jak zrobić?
- Śmietanę ubijamy mikserem, a następnie dodajemy do niej kolejno jajka, cukier waniliowy, drobny cukier i ponownie ubijamy.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą, dodajemy do ubitych składników i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
- Powstałe ciasto przekładamy do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 50 minut. Po ostygnięciu babkę posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego! 🙂
xxxx – dodatkowe informacje
Cukier puder możemy także zastąpić innymi dodatkami np. lukrem lub czekoladą.