Babka Śmietankowa Lady

Babka Śmietankowa Lady

Babka Śmietankowa Lady to wyjątkowe ciasto, które rozpływa się w ustach i zachwyca swoim delikatnym smakiem. Ta tradycyjna babka śmietankowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wspaniale pachnie wanilią i miesza smaki kremowego serka, masła oraz śmietanki. Puszysta babka jest wilgotna i miękka, dzięki dodatkowi jogurtu. Doskonale nadaje się na różnego rodzaju okazje – od domowych spotkań po uroczystości rodzinne. Jej przygotowanie jest nieskomplikowane, a rezultat zapierający dech w piersiach. Nie można sobie odmówić rozkoszy, jaką daje ten wyborny i aromatyczny deser, który skradnie serca wszystkich łasuchów.

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki śmietany
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • cukier puder (do posypania)

Babka „śmietankowa lady” – jak zrobić?

  1. Śmietanę ubijamy mikserem, a następnie dodajemy do niej kolejno jajka, cukier waniliowy, drobny cukier i ponownie ubijamy.
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą, dodajemy do ubitych składników i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
  3. Powstałe ciasto przekładamy do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 50 minut. Po ostygnięciu babkę posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego! 🙂

xxxx – dodatkowe informacje

Cukier puder możemy także zastąpić innymi dodatkami np. lukrem lub czekoladą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka serowo-cytrynowa
Następny przepis: Babka Snickers

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode