Babka serowo-cytrynowa

Babka serowo-cytrynowa

Babka serowo-cytrynowa to pyszne i apetyczne ciasto, które zachwyci każdego smakosza. Połączenie bogatego, kremowego smaku sera ze świeżą, cytrynową nutą sprawia, że ta babka jest niezwykle aromatyczna i orzeźwiająca. Składniki potrzebne do przygotowania tego przysmaku to przede wszystkim delikatne ciasto, odpowiednio dosładzające cukrem oraz doskonale zbalansowane aromaty sera i cytryny. Po upieczeniu, babka nabiera złocistego koloru i tworzy lekką skórkę, która otula miękki, wilgotny w środku, serowy wnętrze. To doskonałe danie na spotkania towarzyskie i rodzinne, które z pewnością zaspokoi wszelkie kulinarni zachcianki.

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 20 dag cukru
  • 25 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 kisiel cytrynowy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z górką)
  • aromat cytrynowy
  • szczypta soli

Babka serowo-cytrynowa – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, dodawać po kawałku margarynę i cały czas miksować. Dosypywać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem, kisielem i solą. Kiedy ładnie się połączą, dodać serek i cukier waniliowy, a na koniec aromat i sok z cytryny. Wymieszać dobrze i przełożyć do natłuszczonej formy. Piec ok. 50 min. w temperaturze 180 st. C. Ostudzoną posypać cukrem pudrem.

Babka serowo-cytrynowa – dodatkowe informacje

Czasem do masy dodaję również skórkę startą z cytryny. Babkę można też polukrować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka puchowa
Następny przepis: Babka Śmietankowa Lady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode