Babka piaskowa dwukolorowa

Babka piaskowa dwukolorowa

Babka piaskowa dwukolorowa to pyszne i efektowne ciasto, które zachwyci nie tylko smakiem, ale także wyglądem. To połączenie tradycyjnej ucieranej babki z dodatkiem kakao sprawia, że ciasto zyskuje niepowtarzalny smak i wygląd. Przepis ten idealnie sprawdzi się na spotkania rodzinne czy przyjęcia ze znajomymi. Wystarczy kilka prostych składników dostępnych praktycznie w każdej kuchni, aby stworzyć tę wyjątkową babkę. To połączenie puszystej, delikatnej masy z gęstym, czekoladowym kremem sprawi, że ciasto będzie idealnie wilgotne i pełne smaku. Wypróbuj ten przepis i spraw, aby Twój stół zawsze gościł tę pysznością!

Składniki:

  • 4 jajka
  • kostka margaryny (250 g)
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 4 krople aromatu rumowego (lub migdałowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • tluszcz i bułka tarta do obsypania formy (forma do babki lub keksówka)

Babka piaskowa dwukolorowa – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę utrzeć z cukrami na puch.
  2. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. Na przemian dodawać jajka i mąkę ciągle ucierając.
  4. Na koniec dodać aromat.
  5. Odłożyć 1/3 masy i dodać do niej kakao, dobrze połączyć składniki.
  6. Do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą wlać masę białą a na to masę kakaową.
  7. Piec ok 50-60 minut w temp. 160 stopni do tzw. suchego patyczka.

Babka piaskowa dwukolorowa – dodatkowe informacje

Czas i temperatura pieczenia zależy od piekarnika. Ja podałam tak jak robię. Mam stary piekarnik i w wyższej temperaturze by się spaliła.

Z podanej porcji wyszły mi babki:

* z kominem o wymiarach wys. 12 cm i średnica 20 cm

* bez komina o wymiarach wys. 6 cm i śr. 18 cm

* dwie małe babeczki do koszyczka


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka piaskowa
Następny przepis: Babka piaskowa bez proszku do pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode