Babka piaskowa bezglutenowa

Babka piaskowa bezglutenowa

Babka wielkanocna to klasyk polskiego stołu świątecznego, który kojarzy nam się ze smakiem dzieciństwa. Jednak osoby na diecie bezglutenowej często muszą zrezygnować z tego pysznego wypieku. Na szczęście istnieje przepis na babkę piaskową bezglutenową, który zachwyca smakiem i teksturą. Ta wersja tradycyjnej babki została stworzona z myślą o osobach z nietolerancją glutenu, ale nie traci nic ze swojego uroku i smaku. Bogata w aromatyczne przyprawy i wilgotna w środku, idealnie pasuje do herbaty czy kawy. Spróbujcie tego przepisu i pozwólcie sobie na wielką przyjemność z degustacji bezglutenowej babki piaskowej.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bezglutenowego)
  • 1 i ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¼ innej mąki np. kukurydzianej czy innej białej mąki bezglutenowej
  • Aromat np. rumowy
  • Kakao
  • Polewa, lukier lub cukier puder do dekoracji
  • Masło i bułka tarta lub mąka kukurydziana do formy

Babka piaskowa bezglutenowa – jak zrobić?

  1. Całe jajka ubijamy mikserem na puszystą masę razem z cukrem. Margarynę roztapiamy i przestudzamy. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle ubijamy, następnie małym strumieniem wlewamy margarynę, ciągle ubijając. Na koniec dodajemy aromat.
  2. Odkładamy trochę ciasta do drugiej miski i mieszamy je z odrobiną kakao. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką. Wlewamy jasne ciasto, a na wierzch wodimy ciasto ciemne.
  3. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni na funkcji termoobiegu przez 1 godzinę. Zaraz po upieczeniu wyciągamy babkę. Studzimy. Polewamy polewą lub lukrem. Można także posypać tylko cukrem pudrem.

Porady – dodatkowe informacje

Tradycyjną babkę piaskową bezglutenową pieczemy w proporcjach mąki ziemniaczanej i tortowej „pół na pół”. Tutaj sama mąka ziemniaczana. Polecam moje przepisy na polewę oraz lukier zamieszczone w oddzielnej pozycji.

Jeśli wolimy aby babka była cała biała bez kakao, to nie oddzielamy części ciasta na kakao. Podana proporcja jest na tradycyjną foremkę do babki z kominem, co jest odpowiednikiem dłuższej blachy keksowej, czy też dwóch krótkich blaszek keksowych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka piaskowa dwukolorowa
Następny przepis: Babka piaskowa dwukolorowa na oleju

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode