Babka piaskowa dwukolorowa na oleju

Babka piaskowa dwukolorowa na oleju

Babka piaskowa dwukolorowa na oleju jest doskonałym wypiekiem, który zachwyci nie tylko smakiem, ale również wyjątkowym wyglądem. Ta delikatna i wilgotna babka jest przygotowywana na oleju roślinnym, co sprawia, że jest wyjątkowo puszysta i miękka. Dodatkowo, dzięki dodaniu kakao, nadaje się idealnie na okazje, gdy chcemy zaskoczyć naszych bliskich ciekawym smakiem i wyglądem. Dwukolorowy efekt jest widowiskowy i przyciąga wzrok każdego, kto ma okazję podziwiać tego wypieku. Babka piaskowa dwukolorowa na oleju z kakao to połączenie tradycji z nowoczesnością, które z pewnością będzie pysznym i atrakcyjnym elementem naszego stołu.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Cukier puder do posypania
  • Forma do babki o średnicy 23 cm

Babka piaskowa dwukolorowa na oleju – jak zrobić?

  1. 1.

    Jajka ubić z cukrami do białości, zmniejszyć obroty miksera i partiami dodawać mąki przesiane z proszkiem oraz olej. Z ciasta odłożyć 4 łyżki i dodać kakao. Jasne ciasto wyłożyć na formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na wierzch wyłożyć ciasto kakaowe i zrobić esy- floresy za pomocą patyczka do szaszłyków. Pieczenie ok. 60 w temp. 170 stopni, do such go patyczka. Wystudzone babkę posypać cukrem pudrem.

Babka piaskowa dwukolorowa na oleju – dodatkowe informacje

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka piaskowa bezglutenowa
Następny przepis: Babka piaskowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode