Babka piaskowa bez proszku do pieczenia

Babka piaskowa bez proszku do pieczenia

Babka piaskowa to tradycyjne i niezwykle smaczne ciasto, które cieszy się dużą popularnością w naszym kraju. Jednak w tym przepisie postanowiliśmy zrezygnować z jednego z najpopularniejszych składników – proszku do pieczenia. Czy to oznacza, że nasza babka straci na puszystości? Nie ma obaw! Dzięki odpowiednim proporcjom innych składników, ciasto wciąż będzie miękkie, wilgotne i zachwycające swoim delikatnym smakiem. Babka piaskowa bez proszku do pieczenia to idealne rozwiązanie dla osób, które mają na niego nietolerancję lub po prostu chcą spróbować czegoś innego. Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste, a wynik na pewno Cię zachwyci!

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania

Babka piaskowa bez proszku do pieczenia – jak zrobić?

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.
  3. Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników.
  4. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką.
  5. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy forma o długości 25cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160°C.
  7. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Wyłożyć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

Babka piaskowa bez proszku do pieczenia – dodatkowe informacje

Babkę piaskową bez proszku do pieczenia można również polać czekoladą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka piaskowa dwukolorowa
Następny przepis: Babka piaskowa dwukolorowa na oleju

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode