Babka piaskowa
Babka piaskowa to jedno z najbardziej tradycyjnych i smakowitych ciast w polskiej kuchni. Charakteryzuje się pięknym, złocistym kolorem oraz delikatną, wilgotną konsystencją. Ten przepis na babkę piaskową z mąki ziemniaczanej jest wyjątkowy ze względu na dodatek tego specjalnego składnika. Mąka ziemniaczana nadaje ciastu niepowtarzalny smak i sprawia, że babka staje się jeszcze bardziej puszysta. Połączenie mąki ziemniaczanej, jaj, masła, cukru i aromatów tworzy idealną kombinację, która rozbudzi zmysły i chęć na kolejne kęsy. Babka piaskowa z miękkim masłem i delikatną mąką ziemniaczaną to połączenie doskonałe dla miłośników tradycyjnych smaków.
admin
Składniki:
- 5 jajek
- 225 g cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g margaryny
- 170 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Babka piaskowa – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Miękką margarynę ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
- Stopniowo dodawać po jednym żółtku nie przerywając ubijania.
- Kiedy żółtka połączą się z margaryną, stopniowo dodawać po łyżce mąki z proszkiem.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
- Dodać 1/3 białek do ciasta i delikatnie wymieszać.
- Dodać pozostałą część białek i wymieszać do połączenia się składników.
- Ciasto przelać do formy na babkę (ja użyłam silikonowej) i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 50-55 minut.
- Piec do suchego patyczka.
- Udekorować lukrem królewskim lub cukrem pudrem.
Słowa kluczowe: babka piaskowa z mąki ziemniaczanej
Babka piaskowa – dodatkowe informacje
Jeśli chcecie uzyskać jeszcze bardziej „sypką” babkę można część mąki pszennej zastąpić dodatkowo mąką ziemniaczaną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babka petynetowa zwana muślinową
Następny przepis: Babka piaskowa dwukolorowa