Babka na jogurcie z owocami

Babka na jogurcie z owocami

Babka na jogurcie z owocami to idealne połączenie delikatnego biszkoptu z soczystymi owocami. Ten przepis na babkę zaskoczy Cię swoją prostotą i smakiem. Jogurt grecki, dodany do ciasta, sprawia, że babka jest niezwykle wilgotna i puszysta. Dzięki owocom, które możesz dowolnie wybrać, dodajesz do niej nuty słodyczy i świeżości. To doskonałe ciasto na śniadanie, podwieczorek czy desery. Możesz także je podać na różnych okazjach – od rodzinnych spotkań po urodziny czy imieniny. Przygotowanie tej babki jest szybkie i łatwe, więc nie musisz być doświadczonym piekarzem, aby cieszyć się tym pysznym ciastem.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 1,1/4 szkl.cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g owoców( u mnie mrożone; maliny, wiśnie,truskawki, czarne porzeczki)
  • cukier puder do posypania

Babka na jogurcie z owocami – jak zrobić?

  1. 1.
    Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Połącz z jogurtem i olejem. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
  2. 2.
    Do ciasta wrzuć zamrożone owoce, wymieszaj. Gotowe ciasto przelej do formy (u mnie silikonowa forma na babkę). Piecz 60 minut w 160 st. Sprawdź patyczkiem, jeśli jest surowe w środku dopiecz pod przykryciem jeszcze 15-20 minut. Gotową babkę posyp cukrem pudrem.

Babka na jogurcie z owocami – dodatkowe informacje

Przepis na babkę z owocami. Babka owocowa, która można przygotować szybko i łatwo. Warto jednak pamiętać, że ciasto z owocami mrożonymi może być ciężkie i wymagać dłuższego czasu pieczenia, aby uniknąć zakalca.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka metrowa
Następny przepis: Babka na majonezie z truskawkami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode