Babka na majonezie z truskawkami i kruszonką

Babka na majonezie z truskawkami i kruszonką

Babka na majonezie z truskawkami i kruszonką to pyszne połączenie tradycyjnego smaku babki z orzeźwiającą słodyczą truskawek. Ta wyjątkowa wersja babki zaskakuje swoją delikatnością i aromatycznym smakiem. Majonez dodaje wilgoci i puszystości ciastu, sprawiając, że jest ono niezwykle miękkie i wilgotne. Soczyste truskawki dodają świeżości i naturalnej słodyczy, która doskonale komponuje się z kruszonką, nadając ciastu nieodpartego smaku. Babka na majonezie z truskawkami i kruszonką to idealny wybór na letnie popołudnie, kiedy pragniesz czegoś lekkiego i owocowego. Spróbuj tego przepisu i daj się oczarować bogactwem smaków!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 cukier waniliowy
  • Kruszonka:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 7 dag. margaryny
  • Dodatkowo:
  • ok. 15-18 truskawek
  • cukier puder do posypania
  • blaszka keksowa wyłożona papierem do pieczenia (10 cm.x25cm)

Babka na majonezie z truskawkami i kruszonką – jak zrobić?

  1. Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym do białości, ciągle miksując-lecz na mniejszych obrotach dodaje majonez i mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto wlewam do blaszki, układam truskawki, lekko je wciskam. Ze składników na kruszone zarabiam palcami kruszonkę i posypuję ciasto z truskawkami.
  3. Ciasto piekę ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe posypuje cukrem pudrem.

Babka na majonezie z truskawkami i kruszonką – dodatkowe informacje

Ilość truskawek zależy od ich wielkości, truskawki nie opadają na same dno.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka na jogurcie z owocami
Następny przepis: Babka Piaskowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode