Babka makowo-kokosowa

Babka makowo-kokosowa

Babka makowo-kokosowa to idealne połączenie delikatności i smaku. To tradycyjne danie, które z pewnością zadowoli każdego miłośnika słodkości. W tej wyjątkowej babce główną rolę odgrywa intensywnie pachnący i aromatyczny mak, który nadaje mu wyjątkowy charakter. Do tego dołączony jest dodatek kokosowy, który nadaje mu delikatności i wyjątkowości. Babka ta jest oszałamiająco miękka, wilgotna i ma wspaniałe orzechowe posmaki. Doskonała jako deser czy słodki poczęstunek. Przepis na babkę makowo-kokosową to prawdziwe źródło radości dla podniebienia. Czy smakowanie może być bardziej smakowite? Przekonaj się sam!

Składniki:

  • ciasto:
  • 4 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki maku
  • 1/2 szklanka wiórek kokosowych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • wierzch:
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru
  • 3 połówki brzoskwiń z puszki

Babka makowo-kokosowa – jak zrobić?

  1. Do miski wbić jajka, wsypać cukier i proszek do pieczenia, ubijać kilka minut do uzyskania puszystej masy. Dodać olej, mąkę, mak i wiórki kokosowe, krótko zmiksować. Formę na bakę posmarować masłem, wlać ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 45 minut. Ostudzić. Na wierzch babki wyłożyć bitą śmietanę, ozdobić pokrojonymi brzoskwiami.
  2. Śmietanę ubić z cukrem na sztywną masę.

Babka makowo-kokosowa – dodatkowe informacje

Babkę można zrobić tylko z makiem lub tylko z wiórkami kokosowymi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka makowa
Następny przepis: Babka marmurkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode