babka majonezowa / baba z majonezem

babka majonezowa / baba z majonezem

Babka majonezowa, znana również jako baba z majonezem, to smakowity wypiek, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Ten tradycyjny przepis zachwyca swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Majonez, jako główny składnik, nadaje babce wilgotność i delikatność, a jednocześnie sprawia, że ciasto jest niezwykle puszyste. Dodatek skórki cytrynowej nadaje mu zaś lekkości i orzeźwiającego smaku. Babka majonezowa idealnie nadaje się na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po imprezy ze znajomymi. Jest również doskonałym pomysłem na słodki prezent dla bliskich. Gotowy wypiek z pewnością sprawi, że wszyscy będą prosić o przepis!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 – 1 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • szczypta soli

Babka majonezowa / baba z majonezem – jak zrobić?

  1. Białka ubić, z solą, na sztywno. Dodać cukier puder i zmiksować do połączenia cukru. Dodać żółtka. Zmiksować. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, sok z cytryny i majonez. Zmiksować na puszystą masę.
  2. Masę przelać do formy (użyłam silikonowej*) i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec 45-50 minut**, do tzw. „suchego patyczka”.
  3. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Polukrować/oprószyć cukrem pudrem/oblać polewą.

babka majonezowa – dodatkowe informacje

* jeżeli użyjecie blaszanej-wcześniej wysmarujcie ją tłuszczem i oprószcie mąką

** jeżeli będziecie piec mini babeczki (jak na zdjęciu) czas pieczenia wynosi 20-25 minut


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka kręcona - ze starych zeszytów
Następny przepis: Babka makowo-kokosowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode