babka majonezowa / baba z majonezem
Babka majonezowa, znana również jako baba z majonezem, to smakowity wypiek, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Ten tradycyjny przepis zachwyca swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Majonez, jako główny składnik, nadaje babce wilgotność i delikatność, a jednocześnie sprawia, że ciasto jest niezwykle puszyste. Dodatek skórki cytrynowej nadaje mu zaś lekkości i orzeźwiającego smaku. Babka majonezowa idealnie nadaje się na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po imprezy ze znajomymi. Jest również doskonałym pomysłem na słodki prezent dla bliskich. Gotowy wypiek z pewnością sprawi, że wszyscy będą prosić o przepis!
admin
Składniki:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 – 1 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki majonezu
- szczypta soli
Babka majonezowa / baba z majonezem – jak zrobić?
- Białka ubić, z solą, na sztywno. Dodać cukier puder i zmiksować do połączenia cukru. Dodać żółtka. Zmiksować. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, sok z cytryny i majonez. Zmiksować na puszystą masę.
- Masę przelać do formy (użyłam silikonowej*) i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec 45-50 minut**, do tzw. „suchego patyczka”.
- Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Polukrować/oprószyć cukrem pudrem/oblać polewą.
babka majonezowa – dodatkowe informacje
* jeżeli użyjecie blaszanej-wcześniej wysmarujcie ją tłuszczem i oprószcie mąką
** jeżeli będziecie piec mini babeczki (jak na zdjęciu) czas pieczenia wynosi 20-25 minut
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babka kręcona - ze starych zeszytów
Następny przepis: Babka makowo-kokosowa