Babka jogurtowa z budyniem waniliowym

Babka jogurtowa z budyniem waniliowym

Babka jogurtowa z budyniem waniliowym to idealne połączenie puszystego ciasta z delikatnym smakiem jogurtu i słodkim budyniem waniliowym. To wyjątkowa propozycja dla wielbicieli tradycyjnych wypieków, którzy szukają czegoś nowego. W tej prosty przepisie starannie dobrano składniki, aby uzyskać niezwykły efekt. Wszystko, czego potrzebujesz to jogurt naturalny, jajka, cukier, mąkę, olej i oczywiście budyniowy krem waniliowy. Dzięki nim babka zbuduje się w postaci jedwabistej masy, która stopi się w ustach, zostawiając niesamowite wrażenie. Ta babka będzie nie tylko pięknie wyglądać, ale również doskonale smakować. Przekonaj się sam!

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 gram)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Babka jogurtowa z budyniem waniliowym – jak zrobić?

  1. Jajka posolić i utrzeć z cukrem do białości robotem.
  2. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia wymieszać i dodawać do masy jajecznej porcjami mieszając.
  3. Następnie dodać jogurt i wymieszać na jednolitą masę.
  4. Ciasto przełożyć do dobrze natłuszczonej i posypanej bułką formy.
  5. Piecz około 1 godziny w temp. około 180 stopni.
  6. Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru utrzyj z sokiem z 1 cytryny.
  7. Przestudzoną babkę nakłuj w kilkunastu miejscach i nasącz utartym lukrem oraz posmaruj całą powierzchnię.

Babka jogurtowa z budyniem waniliowym – dodatkowe informacje

Babkę jogurtową z budyniem waniliowym można również posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka gotowana mojej babci
Następny przepis: babka karmelowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode