Babka jogurtowa z budyniem waniliowym
Babka jogurtowa z budyniem waniliowym to idealne połączenie puszystego ciasta z delikatnym smakiem jogurtu i słodkim budyniem waniliowym. To wyjątkowa propozycja dla wielbicieli tradycyjnych wypieków, którzy szukają czegoś nowego. W tej prosty przepisie starannie dobrano składniki, aby uzyskać niezwykły efekt. Wszystko, czego potrzebujesz to jogurt naturalny, jajka, cukier, mąkę, olej i oczywiście budyniowy krem waniliowy. Dzięki nim babka zbuduje się w postaci jedwabistej masy, która stopi się w ustach, zostawiając niesamowite wrażenie. Ta babka będzie nie tylko pięknie wyglądać, ale również doskonale smakować. Przekonaj się sam!
admin
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 gram)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Babka jogurtowa z budyniem waniliowym – jak zrobić?
- Jajka posolić i utrzeć z cukrem do białości robotem.
- Mąkę, budynie i proszek do pieczenia wymieszać i dodawać do masy jajecznej porcjami mieszając.
- Następnie dodać jogurt i wymieszać na jednolitą masę.
- Ciasto przełożyć do dobrze natłuszczonej i posypanej bułką formy.
- Piecz około 1 godziny w temp. około 180 stopni.
- Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru utrzyj z sokiem z 1 cytryny.
- Przestudzoną babkę nakłuj w kilkunastu miejscach i nasącz utartym lukrem oraz posmaruj całą powierzchnię.
Babka jogurtowa z budyniem waniliowym – dodatkowe informacje
Babkę jogurtową z budyniem waniliowym można również posypać cukrem pudrem.