Babka drożdżowa na żółtkach z serem
Babka drożdżowa na żółtkach z serem to pyszne danie, które z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich łasuchów. Ten tradycyjny przepis na słodki wypiek zachwyci Cię nie tylko swoim aromatem, ale również delikatnością i puszystością. Głównymi składnikami są świeże drożdże, które nadają ciastu niepowtarzalnego smaku i zapach, oraz żółtka, które nadają mu soczystości. Dodatek sera sprawia, że babka staje się niezwykle wilgotna i kremowa. Ta wyjątkowa kompozycja doskonale komponuje się z kawą lub herbatą, idealna na śniadanie, podwieczorek lub jako deser. Spróbuj tego przepisu i rozkoszuj się niebiańskim smakiem babki drożdżowej z serem.
admin
Składniki:
- 35 dag mąki tortowej
- Masło do formy
- 4 duże żółtka
- 4 dag świeżych drożdży
- 4 kopiaste łyżeczki białego sera (u mnie z wiaderka, taki na serniki)
- Sól do smaku
- 6 łyżeczek cukru
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 6 dag masła
- Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- Sok z cytryny
- Do dekoracji: rodzynki, kolorowa posypka.
Babka drożdżowa na żółtkach z serem – jak zrobić?
-
1.
Wykonanie: do miski przesiać mąkę, dodać mleko, łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce by powstał wyrośnięty rozczyn. Masło stopić, przestudzić. Następnie dodać wszystkie składniki oprócz masła, wyrobić jednolite ciasto. Gdy będzie za twarde, dodać ciepłego mleka(ja nie dodawałam). Potem dodać stopiony tłuszcz, wyrobić ponownie ciasto tak długo aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty a ciasto nie będzie błyszczeć. Przełożyć do natłuszczonej formy, odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Wstawić do ciepłego piekarnika i piec 45 minut w temp. 180 stopni.
Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć gęsty lukier, oblać ciasto, udekorować rodzynkami i kolorową posypką. Babkę schłodzić.
Słowa kluczowe: babka drożdżowa z serem
Babka drożdżowa na żółtkach z serem – dodatkowe informacje
1. Babkę można nakłóć w kilku miejscach i nasączyć lukrem.