Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Pyszna, wilgotna babka drożdżowa to klasyczne, aromatyczne i niezwykle smaczne ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Ta tradycyjna wypieczona potrawa jest idealna na świąteczny stół, rodzinne spotkanie czy jako słodki poczęstunek na popołudniową kawę. Charakteryzuje się miękkim, puszystym wnętrzem, delikatnym migdałowo-waniliowym aromatem oraz lekko chrupiącą skórką. Babka drożdżowa to także doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru drożdży w domowej spiżarni. Jej przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Warto pamiętać, że babka ta najlepiej smakuje, gdy jest świeża, ale chętnie po nią sięgniecie również kolejnego dnia. Czyż to nie wspaniały powód, by sięgnąć po ten przepis?

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 0,5 kostki margaryny
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g rodzynek
  • Lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Babka drożdżowa – jak zrobić?

  1. 1.
    Z drożdży, 1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn, odstawiamy na 10-15 minut. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Gdy zaczyn podrośnie, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto. Na końcu dodajemy rodzynki. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
  2. 2.
    Formę do babki smarujemy tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. 3.
    Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę. Polewamy upieczoną i ostudzoną babkę.

Porady – dodatkowe informacje

Babkę możemy upiec nie dodając rodzynek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka drożdżowa
Następny przepis: Babka drożdżowa na żółtkach z serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode