babka Cud Ewy Wachowicz

babka Cud Ewy Wachowicz

Przepis na babkę Cud Ewy Wachowicz to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ta wyjątkowa babka, znana także jako babka marmurkowa, adwokatowa, zebra czy ziemniaczana, wyróżnia się swoim intensywnym smakiem i niepowtarzalnym wyglądem. Przepis ten jest prawdziwym rarytasem dla miłośników ciast czekoladowych, zebra, serników z ciastem kakaowym, a także dla tych, którzy szukają czegoś bardziej oryginalnego, jak babka piaskowa, cytrynowa, dyniowa czy jogurtowa.

To ciasto jest niezwykle soczyste, wilgotne i aromatyczne. Jego delikatna konsystencja rozpływa się w ustach, a różne smaki, takie jak czekolada, wanilia, adwokat, cytryna czy dynia, sprawiają, że każdy kęs smakuje jak mały raj dla podniebienia. Niezależnie od wybranej wersji, babka Cud Ewy Wachowicz z pewnością oczaruje każdego smakosza.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2,5 łyżeczki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu (dałam 3/4 łyżeczki)
  • 200 gram miękkiego masła
  • 4 jaja
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki dżemu kwaskowatego (dałam moje powidła śliwkowe niskosłodzone)
  • garść orzechów włoskich
  • 1,5 garści rodzynek na pół z żurawiną suszoną
  • 150 gram czekolady (dałam gorzką) + 2 łyżki mleka

Babka „cud” ewy wachowicz – jak zrobić?

  1. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ucierać dalej. Następnie dodać połowę mąki wymieszanej z sodą, kakao i cynamonem i mleko, zmiksować. Dodać resztę mąki i dżem, ponownie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wmieszać szpatułką. Orzechy wsadzić do woreczka i rozbić wałkiem lub tłuczkiem na mniejsze cząstki, wsypać do ciasta, zamieszać. Ja dodałam rodzynki i żurawinę (nie sparzałam ich ani nie obtaczałam w mące). Babkę wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą lub kaszą manną formy z kominem, piec godzinę w 180 stopniach.
  2. Czekoladę rozpuścić z dwiema łyżkami mleka i polać wystudzone ciasto.

Porady – babka Cud Ewy Wachowicz

Ja najpierw rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej, następnie dodałam mocno ciepłe mleko i dokładnie wymieszałam.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka budyniowa
Następny przepis: Babka cytrynowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode