Babeczki z sercem

Babeczki z sercem

Babeczki z sercem to urocza i kreatywna propozycja dla tych, którzy kochają słodkości. Te małe pyszności w kształcie serca zachwycają nie tylko swoim wyglądem, ale również smakiem. Jeszcze przed pierwszym kęsem można poczuć się zakochanym w tych niezwykłych muffinkach. Ich mięciutkie wnętrze skrywa ukryte serce, które po pierwszym ugryzieniu roztapia się w ustach. Idealne jako niespodzianka dla ukochanej osoby w Walentynki, czy jako element słodkiego poczęstunku na przyjęciach tematycznych. Babeczki z sercem to prawdziwy rarytas, który z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Gotowe? Czas na miłość w każdym kęsie!

Składniki:

  • 300g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 150g cukru
  • sok z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • dodatkowo: czerwony barwnik spożywczy
  • dekoracja:
  • 300ml śmietanki kremówki 30%
  • sok z połowy limonki
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
  • czerwony barwnik w żelu
  • czekoladowa lub owocowa posypka

Muffinki z sercem – jak zrobić?

  1. Ciasto: mąkę, proszek i sodę przesiać. Jajka, olej, cukier, jogurt, sok z cytryny i skórkę roztrzepać, wsypać mąkę, wymieszać niezbyt dokładnie. 1/3 ciasta przełożyć do miseczki, dodać czerwony barwnik, wymieszać. Ciasto przelać na wyłożoną papierem brytfankę (u mnie keksówka 30cm), wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170°C przez około 12-15 minut. Ostudzić. Z czerwonego ciasta foremkami wykroić serduszka.
  2. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, do każdej włożyć łyżkę ciasta, ustawić serduszko, wyłożyć jeszcze łyżkę ciasta, żeby serduszko było przykryte. Formę wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 170°C. Upieczone muffinki ostudzić na kratce.
  3. Śmietankę schłodzić przez kilka godzin w lodówce, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i sok z limonki. Przygotować rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Na ścianki rękawa nanieść paski barwnika, wyłożyć śmietanę. Udekorować muffinki bitą śmietaną i posypką.

Smacznego!

Babeczki z sercem – dodatkowe informacje

Zamiast serduszka, oczywiście może być gwiazdka, zajączek (np. na Wielkanoc).

Jako barwnika można użyć kakao lub zmiksowanego szpinaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączki
Następny przepis: Babeczki zajączki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode