Babeczki z sercem
Babeczki z sercem to urocza i kreatywna propozycja dla tych, którzy kochają słodkości. Te małe pyszności w kształcie serca zachwycają nie tylko swoim wyglądem, ale również smakiem. Jeszcze przed pierwszym kęsem można poczuć się zakochanym w tych niezwykłych muffinkach. Ich mięciutkie wnętrze skrywa ukryte serce, które po pierwszym ugryzieniu roztapia się w ustach. Idealne jako niespodzianka dla ukochanej osoby w Walentynki, czy jako element słodkiego poczęstunku na przyjęciach tematycznych. Babeczki z sercem to prawdziwy rarytas, który z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Gotowe? Czas na miłość w każdym kęsie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 300g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 120ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 200ml jogurtu naturalnego
- 150g cukru
- sok z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- dodatkowo: czerwony barwnik spożywczy
- dekoracja:
- 300ml śmietanki kremówki 30%
- sok z połowy limonki
- 1 kopiasta łyżka cukru pudru
- czerwony barwnik w żelu
- czekoladowa lub owocowa posypka
Muffinki z sercem – jak zrobić?
- Ciasto: mąkę, proszek i sodę przesiać. Jajka, olej, cukier, jogurt, sok z cytryny i skórkę roztrzepać, wsypać mąkę, wymieszać niezbyt dokładnie. 1/3 ciasta przełożyć do miseczki, dodać czerwony barwnik, wymieszać. Ciasto przelać na wyłożoną papierem brytfankę (u mnie keksówka 30cm), wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170°C przez około 12-15 minut. Ostudzić. Z czerwonego ciasta foremkami wykroić serduszka.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, do każdej włożyć łyżkę ciasta, ustawić serduszko, wyłożyć jeszcze łyżkę ciasta, żeby serduszko było przykryte. Formę wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 170°C. Upieczone muffinki ostudzić na kratce.
- Śmietankę schłodzić przez kilka godzin w lodówce, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i sok z limonki. Przygotować rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Na ścianki rękawa nanieść paski barwnika, wyłożyć śmietanę. Udekorować muffinki bitą śmietaną i posypką.
Smacznego!
Babeczki z sercem – dodatkowe informacje
Zamiast serduszka, oczywiście może być gwiazdka, zajączek (np. na Wielkanoc).
Jako barwnika można użyć kakao lub zmiksowanego szpinaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączki
Następny przepis: Babeczki zajączki