Babeczki cynamonowe
Babeczki cynamonowe są idealnym połączeniem delikatności, aromatu i intensywnego smaku. Te małe, puszyste wypieki oczarują Cię swoim wyglądem i kuszącym zapachem cynamonu. Wystarczy kilka prostych składników, aby stworzyć to niebiańskie danie. Perfekcyjnie zbilansowana mieszanka mąki, cukru, masła i jaj tworzy nadzwyczajne ciasto, które po upieczeniu nabiera złocistej barwy. Wypełnione nieodzownym aromatem cynamonu, mamy pewność, że te babeczki będą smakować nieziemsko. Przepis jest prosty i uniwersalny, można go dostosować do osobistych preferencji, dodając na przykład rodzynki lub orzechy. Babeczki cynamonowe to desery, które z pewnością ucieszą Twoje podniebienie.
Składniki:
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki kefiru naturalnego
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 łyżki dżemu jabłkowego
- cynamon
Babeczki cynamonowe – jak zrobić?
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki, nie używamy w ogóle miksera. Do miski wbić jajka i dodać cukier. Połączyć ze sobą, dodać olej i dalej mieszać. Dodać kefir i dżem i dokładnie połączyć. Na zakończenie wsypać cynamon, sodę i mąkę. Połączyć ze sobą i przekładać do papilotek. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 20min w temperaturze 170°C.
Babeczki cynamonowe – dodatkowe informacje
Z przepisu wychodzi 20-22 babeczki.
Tagisłodkie
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babeczki bez pieczenia z nadzieniem piankowo-śmietanowym
Następny przepis: Babeczki dla dzieci