Babeczki budyniowe

Babeczki budyniowe

Babeczki budyniowe to wyjątkowe i pyszne wypieki, które doskonale nadają się na śniadanie, deser czy podwieczorek. Ich miękka, puszysta struktura sprawia, że rozpływają się w ustach, a ciasto przyjemnie wyczuwalnie smakuje budyniem. Przepis na te muffinki budyniowe jest prosty i nie wymaga wielu składników. Wystarczy mieć pod ręką jajka, mąkę, cukier, masło, mleko i aromatyczny budyń o ulubionym smaku. W zaledwie kilka chwil można przygotować ciasto, a następnie upiec babeczki w piekarniku. Po wyciągnięciu z foremek, na każdej babeczce można ułożyć kremowy lukier albo posypać je cukrem pudrem. Babeczki budyniowe to niezawodny sposób na zaspokojenie słodkiego głodu w każdej chwili dnia.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 budynie waniliowe (na pół litra mleka każdy)
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki śmietany 12%
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo:
  • cukier puder do posypania babeczek

Babeczki budyniowe – jak zrobić?

  1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki: budynie w proszku, śmietanę, proszek do pieczenia i mąkę tortową, cały czas miksujemy.
  2. Przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek.
  3. Następnie pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.
  4. Upieczone studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Babeczki budyniowe – dodatkowe informacje

Szklanki użyłam o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 12 sztuk babeczek.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babeczki bez pieczenia z nadzieniem piankowo-śmietanowym
Następny przepis: Babeczki dla dzieci

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode