Babeczki budyniowe
Babeczki budyniowe to wyjątkowe i pyszne wypieki, które doskonale nadają się na śniadanie, deser czy podwieczorek. Ich miękka, puszysta struktura sprawia, że rozpływają się w ustach, a ciasto przyjemnie wyczuwalnie smakuje budyniem. Przepis na te muffinki budyniowe jest prosty i nie wymaga wielu składników. Wystarczy mieć pod ręką jajka, mąkę, cukier, masło, mleko i aromatyczny budyń o ulubionym smaku. W zaledwie kilka chwil można przygotować ciasto, a następnie upiec babeczki w piekarniku. Po wyciągnięciu z foremek, na każdej babeczce można ułożyć kremowy lukier albo posypać je cukrem pudrem. Babeczki budyniowe to niezawodny sposób na zaspokojenie słodkiego głodu w każdej chwili dnia.
Składniki:
- 3 jajka
- 3 budynie waniliowe (na pół litra mleka każdy)
- pół szklanki cukru
- pół szklanki śmietany 12%
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatkowo:
- cukier puder do posypania babeczek
Babeczki budyniowe – jak zrobić?
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki: budynie w proszku, śmietanę, proszek do pieczenia i mąkę tortową, cały czas miksujemy.
- Przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek.
- Następnie pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.
- Upieczone studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Babeczki budyniowe – dodatkowe informacje
Szklanki użyłam o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 12 sztuk babeczek.
Tagisłodkie
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babeczki bez pieczenia z nadzieniem piankowo-śmietanowym
Następny przepis: Babeczki dla dzieci