Babeczka drożdżowa z truskawkami
Zapraszam was na smakowitą podróż do świata kulinarnych delicji. Dzisiaj chciałbym podzielić się z wami moim autorskim przepisem na babeczkę drożdżową z truskawkami. Ta niezwykła słodkość jest owocem mojej pasji i miłości do kuchni, którą przeplatałem przez lata podróżując po różnych zakątkach świata. Babeczka jest zaskakująco delikatna, a soczyste truskawki nadają jej wyjątkowy smak. Inspiracją do tego przepisu były nie tylko moje podróże, ale także kulinarne historie, które zostały przekazane mi przez ludzi spotkanych w drodze. Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia, bo czas wyruszyć na kulinarne podboje i odkrywać nowe smakowe przygody. Cieszmy się razem tym niezwykłym danem, które stworzy nowy rozdział w naszej smakowej historii.
Składniki:
- 640 g mąki pszennej, przesianej, typ 550
- 1 szklanka letniego mleka
- 5 dag drożdży
- 3 jajka
- 230 g cukru
- 3/4 kostki masła
- cukier waniliowy
- 250- 300 g truskawek mrożonych
- Ponadto:
- cukier puder z wanilią- do posypania po wierzchu
Babeczka drożdżowa z truskawkami – jak zrobić?
- Najpierw rozcieramy drożdże z 2 łyżkami cukru. Aż konsystencja stanie się płynna.
- Do drożdży wsypujemy 2 łyżki mąki. Wlewamy mleko. Dokładnie razem mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia.
- Masło topimy, studzimy. Całe jaja ubijamy mikserem z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypujemy: pozostałą mąkę, cukier waniliowy. Wlewamy: masło, zaczyn. Wyrabiamy ręką, aż ciasto od niej będzie odstawało, ok. 10 min.
- Ciasto przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce- do wyrośnięcia. Piec nagrzewamy do temp. 180 stopni C.
- Truskawek mrożonych- nie rozmrażamy. Mniejsze kroimy. Szykujemy formę babkową. Wykładamy wyrośnięte ciasto. Wsypujemy truskawki i lekko wciskamy.
- Formę wstawiamy do pieca. Pieczemy w 180 stop. C przez ok. 30 min.
- Po upieczeniu, wyjmujemy z formy. Oo razu obsypujemy wierzch cukrem pudrem z wanilią.
- Po ostygnięciu, kroimy babkę na kawałki. Wyjmujemy na ozdobną paterę.
- Smacznego:)
Porady – Dodatkowe informacje
Wszystkie składniki na babkę drożdżową z truskawkami muszą mieć temperaturę pokojową.
Wyrabiając ciasto drożdżowe, zaciskamy dłoń w pięść i wbijamy w ciasto. W ten sposób do ciasta dostaje się dużo pęcherzyków powietrza i jest później pulchniejsze. Tak uczyła mnie moja Ciocia Marianna – specjalistka od drożdżowych wypieków.
W sezonie zawsze dodajemy świeże owoce.
Truskawki możemy zastąpić innymi owocami według naszego upodobania smakowego, na przykład borówką amerykańską, śliwkami, wiśniami lub porzeczkami.
Moja forma babkowa ma średnicę 30 cm.
Ciasto drożdżowe jest pulchne, nie ma potrzeby go wałkować. Wystarczy nałożyć je do formy, którą wcześniej zwilżyliśmy np. olejem.
Tagidrożdżowe
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babciny KURCZAK PIECZONY nacierany smalcem i przyprawami
Następny przepis: babeczka w 5 min.