Aromatyczny i soczysty kurczak pieczony
Zapraszamy do krainy aromatycznych smaków i niepowtarzalnych kulinarnych doznań. Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami przepisem na soczystego kurczaka pieczonego, który rozpali Wasze podniebienia i sprawi, że Wasze kubki smakowe będą tańczyć w rytmie harmonii. Ten wyjątkowy przepis to owoc pasji i miłości do gotowania, które niezmiennie towarzyszą twórcy tego bloga kulinarnego, Piotrowi Zielińskiemu. W kolejnych akapitach odkryjecie potędze smaku, który wplata się w każdy kęs tego wyjątkowego dania. Przygotujcie się na kulinarne podboje, gdzie podróżowaniem jest przyjemność delektowania się malowniczymi kolorami smaku, które pozwalają nam odkrywać nowe horyzonty na talerzu. Gotowi? Startujemy!
admin
Składniki:
- 1 cały kurczak
- DO NASMAROWANIA POD SKÓRĄ:
- 100g masła
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- DO ŚRODKA:
- 1/2-3/4 pomarańczy pokrojonej na kawałki
- 1 liść laurowy
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 mniejsza cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- DO NATARCIA NA GÓRĘ:
- sól
- Pieprz
- Papryka słodka
- Kilka łyżek oleju smakowego cytryna-bazylia kujawski
Aromatyczny i soczysty kurczak pieczony – jak zrobić?
- Pietruszkę posiekać, dodać do masła, wsypać sól, pieprz, czosnek przecisnąć przez praskę, całość dokładnie wymieszać.
- Skórę przy piersiach kurczaka oddzielić tak, aby jej nie rozciąć i żeby można było utworzyć kieszonki. Piersi nasmarować równomiernie masłem, przykryć z powrotem skórą.
- To samo zrobić na udach: stworzyć kieszonki i natrzeć mięso, przykryć z powrotem skórą.
- Do środka kurczaka włożyć: liść laurowy, pietruszkę, pomarańczę, czosnek przeciśnięty przez praskę i cebulę pokrojoną w pióra.
- Nogi kurczaka związać sznurkiem, kurczaka z wierzchu natrzeć solą, pieprzem, papryką słodką. Kurczaka owinąć w folię i schować na noc do lodówki.
- Następnego dnia skropić kurczaka z wierzchu olejem, piec w 200 st. godzinę przykrytego folią aluminiową. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 30 min. bez przykrycia.
Aromatyczny i soczysty kurczak pieczony – dodatkowe informacje
Nie należy pozbywać się skóry, ani jej rozcinać, ponieważ dzięki temu, że kurczaka smarujemy ood skórą będzie on soczysty
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: aromatyczny gulasz wołowy z warzywami
Następny przepis: Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie