Aromatyczny i soczysty kurczak pieczony

Aromatyczny i soczysty kurczak pieczony

Zapraszamy do krainy aromatycznych smaków i niepowtarzalnych kulinarnych doznań. Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami przepisem na soczystego kurczaka pieczonego, który rozpali Wasze podniebienia i sprawi, że Wasze kubki smakowe będą tańczyć w rytmie harmonii. Ten wyjątkowy przepis to owoc pasji i miłości do gotowania, które niezmiennie towarzyszą twórcy tego bloga kulinarnego, Piotrowi Zielińskiemu. W kolejnych akapitach odkryjecie potędze smaku, który wplata się w każdy kęs tego wyjątkowego dania. Przygotujcie się na kulinarne podboje, gdzie podróżowaniem jest przyjemność delektowania się malowniczymi kolorami smaku, które pozwalają nam odkrywać nowe horyzonty na talerzu. Gotowi? Startujemy!

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • DO NASMAROWANIA POD SKÓRĄ:
  • 100g masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • DO ŚRODKA:
  • 1/2-3/4 pomarańczy pokrojonej na kawałki
  • 1 liść laurowy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 mniejsza cebula pokrojona w kostkę
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • DO NATARCIA NA GÓRĘ:
  • sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka
  • Kilka łyżek oleju smakowego cytryna-bazylia kujawski

Aromatyczny i soczysty kurczak pieczony – jak zrobić?

  1. Pietruszkę posiekać, dodać do masła, wsypać sól, pieprz, czosnek przecisnąć przez praskę, całość dokładnie wymieszać.
  2. Skórę przy piersiach kurczaka oddzielić tak, aby jej nie rozciąć i żeby można było utworzyć kieszonki. Piersi nasmarować równomiernie masłem, przykryć z powrotem skórą.
  3. To samo zrobić na udach: stworzyć kieszonki i natrzeć mięso, przykryć z powrotem skórą.
  4. Do środka kurczaka włożyć: liść laurowy, pietruszkę, pomarańczę, czosnek przeciśnięty przez praskę i cebulę pokrojoną w pióra.
  5. Nogi kurczaka związać sznurkiem, kurczaka z wierzchu natrzeć solą, pieprzem, papryką słodką. Kurczaka owinąć w folię i schować na noc do lodówki.
  6. Następnego dnia skropić kurczaka z wierzchu olejem, piec w 200 st. godzinę przykrytego folią aluminiową. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 30 min. bez przykrycia.

Aromatyczny i soczysty kurczak pieczony – dodatkowe informacje

Nie należy pozbywać się skóry, ani jej rozcinać, ponieważ dzięki temu, że kurczaka smarujemy ood skórą będzie on soczysty


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: aromatyczny gulasz wołowy z warzywami
Następny przepis: Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode