Aromatyczny danie jednogarnkowe z warzyw i dorsza

Aromatyczny danie jednogarnkowe z warzyw i dorsza

Jeśli szukasz prostego, ale jednocześnie wyjątkowego dania jednogarnkowego, to ten przepis jest dla Ciebie. W tym aromatycznym połączeniu warzyw i dorsza odkryjesz nie tylko wyjątkowy smak, ale także doskonałą harmonię kulinarną. Autor tego przepisu, Piotr Zieliński, zaprasza Cię na kulinarne podboje, gdzie każde danie staje się nowym rozdziałem w smakowej historii. Zainspirowany podróżami po świecie, Piotr zgłębiał tajniki różnych kuchni, które teraz dzieli ze swoimi czytelnikami. Przygotuj swoje kuchenne narzędzia i gotowy? Start! Wyruszamy na niezapomnianą kulinarną przygodę, gdzie smaki są malowniczymi kolorami, które urozmaicają nasze życie.

Składniki:

  • 400 g fileta z dorsza bez skóry
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz cytrynowy
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 1 cukinia – ok . 25 cm
  • 1 papryka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 2 szczypty przyprawy Harissa
  • 2 szczypty czarnego pieprzu
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • zielenina do posypania

Aromatyczne danie jednogarnkowe z warzywami i dorszem – jak zrobić?

  1. Rybę myję, osuszam, kroję w sporą kostkę, skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam solą i pieprzem cytrynowym, odstawiam na 30 minut.
  2. Warzywa obieram, myję.
  3. Rybę oprószam mąką, smażę na oleju na złoto, wyjmuję na talerz.
  4. Do oleju dodaję masło, szklę pokrojoną w pół plasterki cebulę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w pół plasterki marchewkę, podsmażam.
  5. Dodaję pokrojone pieczarki i paprykę, doprawiam zielem angielskim, harissą, solą, pieprzem, podsmażam.
  6. Podlewam wodą i duszę około 10 minut.
  7. Dodaję pokrojoną w pół plasterki cukinię, chwilę duszę.
  8. Dodaję przecier pomidorowy, doprowadzam do zagotowania.
  9. Wkładam rybę i chwilę ogrzewam.
  10. Próbuję, jeśli jest potrzeba doprawiam solą czy pieprzem.
  11. Danie podaję osypane zieleniną 🙂

Aromatyczne danie jednogarnkowe z warzyw i dorsza – dodatkowe informacje

Robiąc posiłek należy uważać, aby kawałki ryby się nierozpadły 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Aromatyczny chłodnik z ogórka i rzodkiewek z jajkiem i szczypiorkiem
Następny przepis: Aromatyczny grzaniec domowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode