Aromatyczna miruna pieczona w warzywach

Aromatyczna miruna pieczona w warzywach

Odkryj niezwykłą aromatyczną przygodę kulinarną z naszym przepisem na pieczone miruny z warzywami. To kulinarne dzieło Piotra Zielińskiego, twórcy bloga kulinarnego, który pasję i smak splata w niepowtarzalne opowieści.

Miruna, charakterystyczna roślina ze wschodniej Azji, w połączeniu z wybranymi warzywami tworzy niezwykłe danie, które zaskoczy Twoje podniebienie. Pochodzący z podróży kulinarnej autora przepisów, miruna nie tylko dostarcza niezwykłego smaku, ale również bogactwa witamin i minerałów.

Zainspirowany kuchniami świata, Piotr Zieliński postanowił podzielić się tą pasją na swoim blogu. Jego przepisy nie tylko odkrywają smakowe tajemnice różnych kultur, ale także inspirują do eksperymentowania w kuchni.

Przygotuj swoje kuchenne narzędzia i gotuj razem z nami! Rozpocznij kulinarne podboje i odkryj nowe smaki, które urozmaicą Twoje życie. A pieczone miruny z warzywami staną się kolejnym rozdziałem w Twojej smakowej historii.

Składniki:

  • 4 filety ryby – u mnie miruna
  • 4 łyżki masła
  • 20 cm pora
  • 1 papryka żółta
  • 1 mała cukinia – ok. 20 cm
  • 1 cebula
  • 25 dag różyczek brokuła
  • 2 pomidory średnie
  • 1 cytryna
  • sól wedle uznania
  • ok. 2 łyżek pieprzu cytrynowego
  • 2 listki laurowe
  • ok. 1 łyżki czubrycy zielonej
  • Dodatkowo:
  • naczynie do zapiekania
  • koperek – wedle uznania

Aromatyczna miruna pieczona w warzywach – jak zrobić?

  1. Filety myję, osuszam, skrapiam sokiem z 1/2 cytryny, posypuję solą i częścią pieprzu cytrynowego, odstawiam. Cebulę i pora kroję w plasterki, paprykę w paseczki i razem podsmażam na maśle. Cukinię kroję w pół plasterki, a pomidory na pół.
  2. W naczyniu układam listki laurowe, część podsmażonych warzyw, filety ryby i na przemian różyczki brokuła i cukinię. Wykładam resztę podsmażonych warzyw oraz pomidory. Całość posypuję czubrycą zieloną i resztą pieprzu cytrynowego. Piekę nakryte w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podaję z koperkiem i cząstkami reszty cytryny.

Aromatyczna miruna pieczona w warzywach – dodatkowe informacje

Rybę po wyjęciu z piekarnika skrapiam sosem, który się wytworzył podczas pieczenia i dopiero sokiem z cytryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy
Następny przepis: Aromatyczna pomidorowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode