aromat kawowy do ciasta
Zapraszamy na kolejną kulinarą podróż w naszym smakowym świecie! Dziś przedstawiamy Wam autorski przepis na aromatyczny dodatek do ciasta – aromat kawowy. Ten niepowtarzalny składnik, stworzony przez pasjonata kulinariów Piotra Zielińskiego, wprowadzi do Waszych wypieków niezwykły smak i piękny aromat. Piotr, twórca tego bloga, z wielką pasją eksperymentuje w kuchni i dzieli się swoimi kulinarymi historiami. Jego wieloletnie doświadczenie, poszukiwania smaków w różnych zakątkach świata oraz spotkania z ludźmi, którzy podzielili się swoimi tajemnicami kulinarnymi, zaowocowały stworzeniem tego wyjątkowego aromatu. Dołączcie do nas w tej kulinarnej przygodzie i odkrywajcie smakowe nowinki, które urozmaicą Wasze kuchenne eksperymenty. Gotowi na wyjątkowe przygody kulinarnego świata? Wyruszajmy na kulinarne podboje wraz z Piotrem Zielińskim!
Składniki:
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią – 10g
- 4 łyżki ziaren kawy
- 0,5 l wódki
Aromat kawowy do ciasta – jak zrobić?
- Do wyparzonego, suchego słoika lub butelki – wsypujemy ziarna kawy i cukier waniliowy.
- Ziarna zalewamy wódką do pełna – nie będziemy dolewać wody, nic będzie odparowywać. Słoik zakręcamy – wstrząsamy, by zamieszać składniki. Odstawiamy do szafki lub w miejsce chłodne i zaciemnione.
- Codziennie wstrząsamy butelką /słoikiem by rozmieszać składniki. Po 2 dniach alkohol nabiera już ciemnej barwy. Po 7 dniach naciągania i wstrząsania – aromat jest już gotowy, można używać do ciasta lub kremów.
Porady – dodatkowe informacje
Ja wykorzystałam moje ulubione ziarna arabiki o orzechowej nucie z Kolumbii. Odradzam kawy z Afryki, które są kwaskowe o nutach owocowych – alkohol podbije kwaskowość kawy i będzie to aromat dla koneserów tego gatunku kaw.
Wykorzystałam aromat kawowy, ale zamiast niego można wykorzystać spirytus, wtedy trzeba będzie pamiętać by rozcieńczyć roztwór.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Arbuzowy koszyk- sałatka owocowa
Następny przepis: Aromatyczna herbatka angielska