aromat kawowy do ciasta
Zapraszamy na kolejną kulinarą podróż w naszym smakowym świecie! Dziś przedstawiamy Wam autorski przepis na aromatyczny dodatek do ciasta – aromat kawowy. Ten niepowtarzalny składnik, stworzony przez pasjonata kulinariów Piotra Zielińskiego, wprowadzi do Waszych wypieków niezwykły smak i piękny aromat. Piotr, twórca tego bloga, z wielką pasją eksperymentuje w kuchni i dzieli się swoimi kulinarymi historiami. Jego wieloletnie doświadczenie, poszukiwania smaków w różnych zakątkach świata oraz spotkania z ludźmi, którzy podzielili się swoimi tajemnicami kulinarnymi, zaowocowały stworzeniem tego wyjątkowego aromatu. Dołączcie do nas w tej kulinarnej przygodzie i odkrywajcie smakowe nowinki, które urozmaicą Wasze kuchenne eksperymenty. Gotowi na wyjątkowe przygody kulinarnego świata? Wyruszajmy na kulinarne podboje wraz z Piotrem Zielińskim!
admin
Składniki:
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią – 10g
- 4 łyżki ziaren kawy
- 0,5 l wódki
Aromat kawowy do ciasta – jak zrobić?
- Do wyparzonego, suchego słoika lub butelki – wsypujemy ziarna kawy i cukier waniliowy.
- Ziarna zalewamy wódką do pełna – nie będziemy dolewać wody, nic będzie odparowywać. Słoik zakręcamy – wstrząsamy, by zamieszać składniki. Odstawiamy do szafki lub w miejsce chłodne i zaciemnione.
- Codziennie wstrząsamy butelką /słoikiem by rozmieszać składniki. Po 2 dniach alkohol nabiera już ciemnej barwy. Po 7 dniach naciągania i wstrząsania – aromat jest już gotowy, można używać do ciasta lub kremów.
Porady – dodatkowe informacje
Ja wykorzystałam moje ulubione ziarna arabiki o orzechowej nucie z Kolumbii. Odradzam kawy z Afryki, które są kwaskowe o nutach owocowych – alkohol podbije kwaskowość kawy i będzie to aromat dla koneserów tego gatunku kaw.
Wykorzystałam aromat kawowy, ale zamiast niego można wykorzystać spirytus, wtedy trzeba będzie pamiętać by rozcieńczyć roztwór.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Arbuzowy koszyk- sałatka owocowa
Następny przepis: Aromatyczna herbatka angielska