Aniołek

Aniołek

Przedstawiamy przepis na wyjątkową delikatność, jaką jest nasz „Aniołek”. To kulinarne arcydzieło, które zachwyci wasze podniebienia swoim niebiańskim smakiem. Przygotowany przez autora tego bloga kulinarnego, Piotra Zielińskiego, przepis ten to kolejny dowód jego pasji i zaangażowania w sztukę gotowania. Dzięki swoim kulinar

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka amoniaku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 125 g margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • wiórki kokosowe do posypania

Aniołek – jak zrobić?

  1. Ciasto: Do mąki dodać margarynę, posiekać nożem. Dodać resztę składników: cukier puder, jajka i amoniak wymieszany w śmietanie. Wyrobić jednolite ciasto. Schłodzić ok. 20 minut w lodówce. Podzielić na 3 części. Każdą część wyłożyć do takich samych, prostokątnej form o wymiarach 37×21 cm. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  2. Krem: Mleko, margarynę, cukier i cukier waniliowy zagotować w rondelku. Jajka, kwaśną śmietanę i mąkę ziemniaczaną zmiksować. Gdy mleko się zagotuje, zestawić z palnika, cały czas mieszając wlać rozbite jajka ze śmietaną, ponownie wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować do zgęstnienia masy. Gorącym kremem przekładać blaty ciasta, 1/3 masy na jeden blat ciasta (ok.10 dużych łyżek na jeden blat). Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

Aniołek – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś lubi ciasta bardziej słodkie to może dodać do kremu dodatkowe 2 łyżki cukru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Anielskie ciasto
Następny przepis: Apfelstrudel z sosem waniliowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode