Anielskie ciasto
Składniki:
- 400 gram cukru
- 185 gram mąki typu 405
- 10 – 12 białek w temperaturze pokojowej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki cream of tartar (kwaśny winian potasu)
- łyżeczka esencji waniliowej
- opcjonalnie skórka otarta z cytryny, pomarańczy lub limonki, jeśli chcemy nadać cytrusowy smak ciastu
- obłożenie:
- 500 gram kremu koksowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 gram truskawek
- 250 gram borówek amerykańskich
- kiwi zielone
- kiwi złote
Anielskie ciasto – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
- Mąkę przesiewamy 5 razy ze 100 g cukru.
- Do miski robota kuchennego wlewamy białka, sól i cream of tartar ubijamy na dużych obrotach około minuty, aż białka ubiją się na sztywną pianę.
- Zmieniamy obroty na średnie i stopniowo dodajmy cukier (pozostałe 300 g). Ubijamy, aż piana będzie gładka i lśniąca.
- Następnie dodajemy esencję waniliową i skórkę z cytryny. Mieszamy silikonową szpatułką. Następnie stopniowo wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy z białkami.
- Ciasto wlewamy do okrągłej formy z kominkiem średnicy 24 cm, wygładzamy wierzch i pieczemy przez 35 do 40 minut. WAŻNE: Formy nie natłuszczamy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odwracamy formę do góry dnem. Jeśli nie mamy specjalnej formy do babki wiszącej to ciasto studzimy w formie, ale na kratce, by od dołu miało dopływ powietrza. Gdy ciasto ostygnie, delikatnie okrawamy ostrzem brzegi formy oraz wokół kominka.
- Schłodzony krem kokosowy mieszamy z cukrem pudrem, a następnie ubijamy na sztywną pianę. Bitą śmietanę kokosową wykładamy na ciasto, ozdabiamy ulubionymi owocami.
Porady – Dodatkowe informacje
Cream of Tartar, znany także jako winny kamień, kwaśny winian potasu lub tartarus, jest nazwą handlową dla wodorowinianu potasu – kwaśnej soli, która znajduje wiele zastosowań w piekarnictwie. Ten brytyjski proszek jest produktem ubocznym procesu produkcji wina, a winogrona są jedynym naturalnym źródłem znaczących ilości kwasu winowego. Można go również stosować w połączeniu z sodą jako zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego proszku do pieczenia.
Jeżeli chcemy zastąpić tradycyjny proszek do pieczenia kamieniem potasu, należy używać 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki kamienia potasu na 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Produkt Cream of Tartar można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością lub zamówić przez Internet.
Najlepszym wyborem do pieczenia ciasta jest specjalna forma do babki wiszącej (ANGEL FOOD).